Wykonanie
Od długiego czasu chodził za mną
czekoladowy tort, i postanowiłam w końcu się już nie opierać. Torcik, który widzicie jest oparty na 3 smakach, które tak samo lubię: na
czekoladzie,
wanilii i
kawie. Ciemny
biszkoptowy spód nasączyłam ponczem
kawowym, przełożyłam go jasnym kremem, a cały tort jest opatulony wspaniałym
czekoladowym ganache.Ozdobiłam go pięknie błyszczącą
czekoladową posypką firmy Delecta.




Składniki na tortownicę średnicy 21 cm :spód
biszkoptowy :3 duże
jajka w temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżki
kakao3/4 szklanki
mąki pszennejszczypta
solijasny krem :250 g.
serka mascarpone1 pełna łyżka
cukru pudruziarenka z 1
laski wanilii2 łyżki ekstraktu
kawowego (lub mocnej zaparzonej
kawy)ciemny krem :250 g.
serka mascarpone1 łyżeczka
cukru pudru100 g.
gorzkiej czekolady2 łyżki
spirytusudo nasączenia :3 łyżki przegotowanej
wody6 łyżek
likieru kawowego lub zaparzonej słodkiej
kawykrem na boki
tortu :100 g.
gorzkiej czekolady1 łyżka jasnej masyDodatkowo :
czekoladowe posypki, polecam nowości Delecty
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formyPrzygotowanie :
Jajka miksuję z
cukrem pudrem i
waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dosypuję
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Dno tortownicy wykładam papierem, całą formę natłuszczam
masłem i oprószam lekko
mąką. Przelewam ciasto do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. na ok. 40 minut. pieczony
biszkopt całkowicie studzę (można go upiec dzień wcześniej).
Biszkopt będzie dość zwarty. Przekrajam na pół.Jasny krem: dokładnie mieszam
mascarpone z
cukrem pudrem, ziarenkami
wanilii i ekstraktem
kawowym. Odkładam 1 łyżkę masy.Ciemny krem: dokładnie mieszam
mascarpone z
cukrem pudrem i
spirytusem. W miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się
wodą rozpuszczam
czekoladę, po czym przekładam ją porcjami do
serka i mieszam aż się wszystko połączy.Dolną cześć
biszkopta nasączam kilkoma łyżkami ponczu, po czym wykładam na nią jasny krem, wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta. Ponownie go nasączam i pokrywam cały tort ciemnym kremem. Dokładnie wyrównuję.Krem na boki ciasta: rozpuszczam
czekoladę (jak wyżej) i mieszam z odłożoną łyżką jasnego kremu. Pokrywam kremem boki
tortu, a resztą (po lekkim schłodzeniu kremu, by rozetki się dobrze trzymały) ozdabiam górę. Tort posypuję jeszcze posypkami i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.Przepis autorski.




