Wykonanie


Jak się okazało klasyka kuchni polskiej. Babka marmurkowa – ciasto, które zna każdy. Za sprawą jednej książki odtworzyłam stary, oryginalny przepis. Troszeczkę dodałam od siebie i mamy stare-nowe.Na jarmarku dominikańskim udało mi się kupić 3 książki kucharskie. Dla mnie to wielkie zdobycze bo każda z tych książek jest dwa
razy starsza niż ja. Kuchnia polska to pierwsza z tych książek. Sukcesywnie będą się więc na blogu pojawiać przepisy właśnie z tej pozycji. Niektóre pewnie odświeżę aby nie powielać standardów.Ciekawa rzecz przyszła mi do głowy. W dzisiejszych czasach nie zdarza się aby wydano książkę kucharską z więcej niż 1000 przepisów. Jeżeli nawet to są to raczej przepisy na dwu-trzy składnikowe „dania” lub
napoje. Stare książki kucharskie o tematyce kuchnia polska (ja mam wydanie z lat 60) tych przepisów miały co najmniej kilka tysięcy. Nie ma nawet na okładce informacji o tym ile dokładnie ich jest. Każdy rozdział opatrzony opasłym wstępem lub radami „pani domu”. Czuje się klimat tych książek. Widać, że wtedy szło się na jakoś a nie na ilość…

Składniki:100g
masła120g
cukru pudru4
jajka250g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaolejek migdałowy – ja zastąpiłam 40g
amaretto20g
kakao2 łyżki
mlekagarść
płatków migdałówMasło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
jajka (po jednym) dobrze miksujemy. Stopniowo dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia oraz
amaretto.Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej
masłem i posypanej
mąką) przekładamy połowę ciasta. Rozkładamy je równo po dnie.Do pozostałej części ciasta dodajemy
kakao i
mleko. Miksujemy wszystko do połączenia się składników. Dodajemy
płatki migdałów i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do blachy na „białe ciasto”.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Do tzw. suchego patyczka.