ßßß
Składniki250 g mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g kostka masła200 g cukru pudru + do posypania4 jaja1/2 szklanki mleka1 cukier wanilinowy1 olejek migdałowy5 łyżeczek kakaoWykonanieMąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam przez sito. Masło i cukier zmiksowałam na puszystą masę. Żółtka oddzieliłam od białek, dodawałam po jednym do masy. Następnie do masy dodawałam przesianą mąkę, mleko, olejek migdałowy i cukier wanilinowy. Całość dokładnie wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Formę do babki z kominkiem wysmarowałam margaryną i posypałam bułką tartą. Połowę ciasta przelałam do formy, do reszty ciasta dodałam kakao i polałam po jasnej części ciasta. Babkę piekłam 45 minut w temp. 170 st. Po wystygnięciu babkę posypałam cukrem pudrem.