Wykonanie
Tak dawno nie robiłam żadnej
kaszy z warzywami, że aż za nią zatęskniłam! Dlatego dziś na obiad będzie danie bardzo proste, lekkie, niezwykle smaczne; przygotowane na bazie
kaszy bulgur. Poddusiłam ją z warzywami, dość krótko, żeby te pozostały w kawałkach (bardzo nie lubię takiej rozmiękłej, rozmemłanej
papryki, moim zdaniem powinna pozostać jędrna), a dzieła dokończyły aromatyczne
przyprawy. Całość kojarzy mi się z kuchnią marokańską, przez kolory i zapachy.Obiad przygotowałam w jednym naczyniu, choć w dwóch etapach. Często do tego typu dań używam doskonałej patelni Szafir firmy Woll, ze sklepu e-gustus.pl. Nigdy mi do niej nic nie przywarło, potrawy przygotowuje się na niej szybko, i z oszczędnością energii, bo doskonale przewodzi ciepło. Bardzo ją Wam polecam.



Składniki :1 szklanka
kaszy bulgur1 niewielka
czerwona papryka1 niewielka
zielona papryka1 średniej wielkości
kalarepaok. 5 cm jasnej części
pora2 łyżki
oleju1 łyżeczka
curry0 , 5 łyżeczki mielonego kuminuo,5 łyżeczki
czosnku granulowanego lub 1 ząbek świeżego
czosnkuszczypta mielonych
goździkówsól,
pieprz do smakuposiekany
szczypiorekPrzygotowanie :
Kaszę wsypuję na sito i płuczę przez chwilę pod zimną
wodą. Po opłukaniu i dokładnym odsączeniu przekładam ją na głęboką patelnię. Zalewam taką ilością
wody, by lekko zakrywała
kaszę i zagotowuję pod przykryciem - ok. 3-4 minut.
Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Zdejmuję
kaszę z patelni. Wlewam
olej, wrzucam posiekany w kawałki
por, podsmażam go minutę. Dodaję pokrojoną w kostkę
kalarepę, lekko wszystko
solę, dolewam 1/5 szklanki
wody i duszę (dalej pod pokrywką) mniej więcej 5 minut, by
kalarepa zmiękła. Odkrywam patelnię, pozwalam odparować wodzie i wtedy dorzucam pokrojone w kostkę obie
papryki. Warzywa smażę mieszając ok. 5 minut, następnie na patelnię z powrotem przekładam
kaszę. Doprawiam wszystko
curry, kuminem, mielonymi
goździkami,
czosnkiem,
solą i
pieprzem do smaku, i smażę kolejne 5 minut razem, często mieszając. Już na talerzu posypuję
szczypiorkiem.




