Wykonanie
No i ostatnia prosta do świąt... a ja jakoś bez większego
planu na nie i w ogóle... zebrałam zamówienia od najbliższych kto i co chciałby zjeść przy świątecznym
stole i - o dziwo - zachcianki jakieś spójne tym razem :-) Na pewno sernik i szarlotka, na pewno
szynka i pasztet, na pewno
sałatka jarzynowa i jeszcze jakaś z
fetą, na pewno jak dołożę jeszcze swoje chcenia, to z kuchni nie wyjdę do niedzieli ;-) najważniejsze, że chcą jeść, że smakuje, że razem i rodzinnie :-)A ja ostatnio postanowiłam znów trochę poeksperymentować i wyszła mi taka mieszanka różnych przepisów :-) no bo
ser z jednego, masa budyniowa z drugiego, a
biszkopt jeszcze z innej bajki... Zniknął szybciej niż się spodziewałam, a to cieszy najbardziej :-) mąż stwierdził, że śmiało
mogę wprowadzać wypiek na domową listę ciast obowiązkowych :-) Więc podpisuję się obiema rękami pod tą mieszanką faktur i smaków, bo jest bajeczna... taka moja... ;-)SKŁADNIKI
Biszkopt:3
jajka1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
kakao2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowejaromat pomarańczowyMasa serowa:1/2 kg
sera białego (może być z wiaderka)3/4 szklanki
cukru100 g
masła1/4 szklanki
mleka1
budyń waniliowy lub
śmietankowy bez
cukru1
jajkoaromat pomarańczowyMasa budyniowa:600 ml
soku Kubuś z
pomarańczą (lub innego soku tego typu)2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukruPolewa:50 g
masła3 łyżki
cukru6 łyżek ciemnego
kakao6 łyżek
wodyDodatkowo:2
galaretki pomarańczowe500 ml gorącej
wodykilka łyżek
soku pomarańczowegoBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie dodajemy
żółtka i delikatnie mieszamy. Obie
mąki łączymy z
kakao, przesiewamy i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy skórkę i delikatnie mieszamy. Następnie całość przelewamy do tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (termoobieg). Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika i wraz z tortownicą rzucamy z wysokości ok. 60 cm. Następnie wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem wyłączonego i pozostawiamy w uchylonym aż ciasto wystygnie.Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do garnka, krótko miksujemy, a następnie gotujemy do chwili aż masa zgęstnieje i na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherze z powietrzem. UWAGA: Masa lubi się przypalać.Z Kubusia odlewamy 3/4 szklanki i w tek ilości rozrabiamy budyniowy proszek. Resztę soku zagotowujemy i do wrzącego wlewamy rozrobione budynie; gotujemy aż masa zgęstnieje i pojawią się pęcherzyki powietrza.Składniki polewy wkładamy do rondelka i na małym ogniu gotujemy aż całość zgęstnieje i zamieni się w jednolitą masę.
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystygnięcia.
Biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy z nich zostawiamy w tortownicy i wylewamy na niego gorącą masę
serową (dzięki temu ciasto nawilgnie), a na nią gorącą masę budyniową. Czekamy aż masy wystygną i zalewamy tężejącą
galaretką, a na nią kładziemy drugi blat
biszkoptowy. Całość wstawiam do lodówki by
galaretka całkiem zastygła. Następnie wyjmujemy ciasto z tortownicy, górny blat nasączamy
sokiem pomarańczowym i oblewamy
polewą czekoladową.