Wykonanie
Święta to czas, kiedy cała rodzina spotyka się przy
stole i wszyscy chcą zjeść coś dobrego. Jednak zwykle oznacza to dla jednej osoby cały dzień lub nawet dni spędzone w kuchni. Można jednak niewielkim nakładem pracy podać naprawdę wspaniałe dania. Dzisiejszy przepis na terrinę i jutrzejszy na mazurek takie właśnie są! Przy tym obydwa są bardzo efektowne i na
stole zapewniają efekt wow ;) Dodatkowo to wciąż wielkanocne
jajka i mazurek, ale odświeżone i podane w bardziej nowoczesnej formie. Przecież nie zawsze musi być wciąż tak samo i nie zawsze zmiana musi oznaczać odejście od tradycji. Dziś zapraszam na propozycję raczej
śniadaniową, bardzo smaczną i do wykorzystania nie tylko na Wielkanoc ;)Terrina z
jajkiem i warzywami oraz drobiową
wędlinąporcja na keksówkę o wymiarach ok. 9x17 cm
Potrzebujemy:kilka plastrów drobiowej
wędliny400 g gładkiego
twarożku rzodkiewkowego150 ml płynnej
śmietanki 12 lub 18%2 łyżki (16 g)
żelatyny100 g
zielonego groszku (z puszki lub mrożony)100 g
kukurydzy (z puszki lub mrożona)100 g świeżej
paprykipół pęczka
natki pietruszki4
jajka ugotowane na twardo
przyprawy:
sól,
pieprz (by podkręcić smak, polecam dodanie sporej szczypty
płatków chili)
sałata,
ogórek,
rzodkiewka do dekoracji (lub inne świeże warzywa)Terrinę przygotowujemy dzień przed podaniem. Formę wykładamy folią spożywczą, a plastry
wędliny układamy na dnie i bokach tak, by lekko na siebie zachodziły.
Śmietankę podgrzewamy i gorącą zalewamy
żelatynę. Odstawiamy na chwilę, a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Paprykę kroimy w drobną kostkę,
natkę pietruszki siekamy,
groszek i
kukurydzę odcedzamy z zalewy. W sporej misce łączymy
serek z warzywami i
natką, doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
żelatynę rozpuszczoną w
śmietance i dokładnie mieszamy (można mikserem). Do przygotowanej wcześniej formy nakładamy 1/3 masy serowej. Ugotowane, ostudzone, obrane
jajka układamy wzdłuż przez środek keksówki (w linii) i wykładamy na nie resztę
serka z warzywami. (Jeśli plastry
wędliny wystają ponad
twarożek, zawijamy je do środka.) Wystającymi brzegami folii owijamy terrinę i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy folię, przykrywamy wierzch foremki półmiskiem i odwracamy do góry nogami. Następnie zdejmujemy folię i dekorujemy świeżymi warzywami. Terrinę podajemy z kromkami świeżego
pieczywa, pokrojoną w grube plastry. Będzie wspaniała zarówno na wielkanocne, jak i zwyczajne, niedzielne śniadanie ;)Smacznego!