Wykonanie
Jajka przygotowane są trochę jak szaszłyki - na patyczkach, warstwowo ułożone na przemian z pastą z
wędzonej makreli,
twarożku i
sałaty lodowej. Myślę że każdy sięgnie po nie chętniej, niż po zwyczajne
jajka na twardo ;)
Składniki:po 1
jajku na osobę1
wędzona makrela3 łyżki gładkiego, białego
twarożkukawałek
sałaty lodowejsól,
pieprz do smakuDodatkowo:
sałata do udekorowania
majonezpłatki chili do posypaniaPrzygotowania:Ugotowane na twardo i obrane
jajka delikatnie kroję na plastry grubości ok. 0,4 cm.
Makrelę obieram z ości i rozcieram widelcem na gładko, dodaję
serek i posiekaną w cienkie paseczki
sałatę, doprawiam
solą i
pieprzem do smaku. Ucieram na gładką pastę. Plastry
jajka przekładam pastą, składam w całość i ostrożnie nadziewam na wykałaczkę. Tak przygotowane
jajka układam na pierzynce z posiekanej lub porwanej
sałaty, ozdabiam rozetkami z
majonezu. Całość oprószam
płatkami chili.Przepis autorski.