Wykonanie
Długo pieczona
szynka wieprzowa z sosem
miodowo-
cebulowymporcja dla 4 osób

Na marynatę będziemy potrzebować:1 litr zimnej
wody50 g
cukru70 g
soli2 łyżeczki
majeranku2 łyżeczki słodkiej wędzonej
papryki2 łyżeczki granulowanego
czosnku1 łyżeczka
ostrej paprykiNa pieczeń:ok. 650-700 g
szynki wieprzowej2 średnie
cebule (1 czerwona i 1 biała)100 g płynnego
miodu2 łyżeczki
majeranku2 łyżeczki słodkiej wędzonej
papryki2 łyżeczki granulowanego
czosnku1 łyżeczka
ostrej papryki0,5 łyżeczki
soli1 łyżka
wody1 łyżka
oliwy lub
oleju150 g
serka mascarpone (ewentualnie
śmietanki kremówki)Dodatkowo do podania (ilość według uznania):
ziemniakimarchewka1 łyżka
masłasólcukierMarynowanie (dzień przed pieczeniem):
Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wodę wlewamy do dość wysokiego, ale nie za szerokiego naczynia. (Musi być takie, żeby włożona do marynaty
szynka była cała zakryta płynem.) Wsypujemy
cukier,
sól i
przyprawy. Mieszamy do rozpuszczenia (zwracamy uwagę na to, żeby nie pozostały kryształki
soli i
cukru), a następnie umieszczamy w marynacie
szynkę i odstawiamy do lodówki - najlepiej, żeby to było minimum 12 godz, ale może być dłużej.Pieczenie: Następnego dnia
cebule kroimy w piórka, a
miód oraz
wodę łączymy z
przyprawami i dokładnie mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy i wykładamy je
cebulą.
Szynkę wyjmujemy z marynaty i lekko odciskamy z płynu. Całe
mięso pokrywamy
miodem z
przyprawami (zostawiamy ok. 2 łyżek), a następnie układamy na
cebuli. Z wierzchu polewamy resztą sosu i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika ustawionego na program z termoobiegiem (jeśli nie mamy termoobiegu, zwiększamy temperaturę do 220 stopni C) i pieczemy 15 min. - w tym czasie
mięso powinno ładnie się zrumienić. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C, podlewamy ok. 100 ml
wody, przykrywamy i pieczemy już bez termoobiegu przez 3 godziny. W połowie pieczenia odwracamy.Dodatki: Pod koniec pieczenia myjemy i obieramy warzywa.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie przygotowujemy
marchewkę. Kroimy ją wzdłuż na cztery lub na równej grubości plasterki (ważne, żeby kawałki były podobnej wielkości). Na patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy pokrojone
marchewki i oprószamy je
solą oraz
cukrem. Podsmażamy, pilnując, żeby się nie zrumieniły, aż będą półmiękkie (mają zostać lekko chrupiące).Sos: Po upieczeniu wyjmujemy
szynkę z piekarnika i naczynia, w którym się piekła. Umieszczamy w pojemniku z pokrywką i odstawiamy na 15 min. W tym czasie sos z pieczenia zlewamy do rondelka i redukujemy. Większość
cebuli powinna się rozpaść i stworzyć gęsty sos. Dodajemy do niego
mascarpone lub kremówkę i dokładnie łączymy. W razie potrzeby doprawiamy
ostrą papryką. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dolewamy 2-3 łyżki
wody.

Podanie:
Szynkę dzielimy na kawałki za pomocą dwóch widelców.
Mięso będzie bardzo miękkie, więc nie da się go kroić, ale taki urok tej pieczeni. Podajemy z glazurowanymi
marchewkami oraz ugotowanymi
ziemniakami polanymi stopionym
masłem (
spod marchewek) i gęstym słodko-pikantnym sosem
miodowo-
cebulowym.Smacznego!