Wykonanie
Kaszę jaglaną tym razem podałam na deser. O smaku
waniliowy z
owocami i
czekoladą. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Polecam.

SKŁADNIKI :250 g
kaszy jaglanej500 ml pełnego
mleka1
cukier waniliowy50 g
cukru2 - 3 duże
gruszki1 łyżka
miodu1 łyżeczka
octu balsamicznego,
malonowegosok z
malinczekolada do polania
płatki migdałówmięta do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, wlewamy
mleko, wsypujemy
cukry i gotujemy, około 20 minut aż będzie miękka. W razie konieczności, dolewamy
mleka.
Kasza powinna być gęsta. Zakręcamy gaz i pozostawiamy nakrytą, do napęcznienia, na około 20 minut.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy
miód z odrobiną
wody, dodajemy
gruszki i smażymy, doprawiamy do smaku
octem balsamiczny. Studzimy.Do pucharków nalewamy, na dno
syrop malinowy ( można dodać również
maliny ) nakładamy porcję
kaszy jaglanej, polewamy
syropem czekoladowym, na to karmelizowane
gruszki i posypujemy
migdałami. Deser podajemy schłodzony. Smacznego.