ßßß Cookit - przepis na DESER JAGLANY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ

DESER JAGLANY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ

nazwa

Wykonanie

Kaszę jaglaną tym razem podałam na deser. O smaku waniliowy z owocami i czekoladą. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Polecam.
SKŁADNIKI :
250 g kaszy jaglanej
500 ml pełnego mleka
1 cukier waniliowy
50 g cukru
2 - 3 duże gruszki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego, malonowego
sok z malin
czekolada do polania
płatki migdałów
mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, wlewamy mleko, wsypujemy cukry i gotujemy, około 20 minut aż będzie miękka. W razie konieczności, dolewamy mleka. Kasza powinna być gęsta. Zakręcamy gaz i pozostawiamy nakrytą, do napęcznienia, na około 20 minut.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną wody, dodajemy gruszki i smażymy, doprawiamy do smaku octem balsamiczny. Studzimy.
Do pucharków nalewamy, na dno syrop malinowy ( można dodać również maliny ) nakładamy porcję kaszy jaglanej, polewamy syropem czekoladowym, na to karmelizowane gruszki i posypujemy migdałami. Deser podajemy schłodzony. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/03/deser-jaglany-z-karmelizowana-gruszka.html