Wykonanie
Zwykle zarzekam się, że zacznę w końcu stosować zdrowy styl odżywiania, nie bardzo mi to wychodzi bo jest zawsze jakieś "ale", umawiamy się na bezmięsny tydzień, po czym słychać rzucane słowa " jak to? dziś nie ma mięska? ", umawiamy się na lekkie śniadania, które kończą się zwykle bułą z
szynką,
pomidorem i najlepiej
majonezem, a kiedy
mowa o niejedzeniu kolacji po godz. 18:00 to połówek robi obfite danie bo właśnie w drodze do domu zapragnął kawałka mięsiwa i uznał, że
zrobi śmierdzącą kolacje czyli u nas śmierdząca znaczy kebab z
czosnkowym sosem majonezowo jogurtowym, tortilla lub burgery i jak zachować tu zdrowy styl odżywiania! No ale zadbała o mnie bynajmniej firma Kupiec, która wie czego potrzebują tacy ludzie jak ja, czyli tacy którzy ciągle się zarzekają i nadal o siebie nie dbają :) nie tak dawno otrzymałam paczuszkę od Kupca, w której znalazły się
płatki owsiane,
kasza kuskus,
otręby pszenne, coś na ząb czyli owsianka w 5 minut z
jabłkami,
ryż,
pieczywo chrupkie oraz
kaszę jaglaną. W zasadzie wszystkie produkty, które lubię i które postaram się ciekawie wykorzystać:) Zaczęłam od przygotowania śniadania, lekkiego, zdrowego, pysznego, po którym nie ukrywam, chciało mi się jeść bardziej niż zwykle :) Ponieważ nie jadam owsianki ugotowanej na wodzie, źle mi się kojarzy, zrobiłam ją na
mleku, dodałam karmelizowane
śliwki razem z całym
syropem, posypałam
płatkami migdałowymi i zjadłam na śniadanie. Czy mi smakowało? owszem, taką owsiankę można jeść nawet co dziennie, do tego kubek
kawy i cały dzień lekki jak chmurka...byle nie podjadać :)
mojego przepisu
Składniki : na 2 porcje3/4 kubka owsianki1/2 litra
mleka3 łyżki
cukru2 duże czerwone wypestkowane
śliwki2 łyżki
miodu leśnego
płatki migdałowe na wierzchPrzygotowanie:Owsiankę ugotować na
mleku. Do rondelka wlać
miód, dosypać
cukier i podgrzewać aż
cukier się nie rozpuści a wręcz lekko zgęstnieje, dodać pokrojone na plastry
śliwki karmelizując je przez chwilę. Ugotowana owsiankę przełożyć na miseczki, nałożyć na wierzch
śliwki i polać pozostałym
syropem. Wierzch posypać
płatkami migdałowymi i od razu podawać.Smacznego śniadania :)