Wykonanie
Tort
chlebowy z nowalijkami, pastą
twarogową z
brokuła i
jajkami. Pyszny i bardzo efektowny, polecam.

SKŁADNIKI :6 - 8 kromek
chleba tostowego,
razowego1/2
brokuła ugotowanego na parze2 łyżki
śmietany 18 %4
jajka ugotowane na twardo200 g
kremowego twarożku2
ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę4 plastry pieczonego pasztetu
sól,
pieprz do smaku
majonez1
ogórek wężowatyliście
sałaty,
rzodkiewka,
pomidorki koktajlowe,
oliwki do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :Obrane
jajka przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę
majonezu,
sól,
pieprz i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy
ogórka konserwowego, mieszamy.
Brokuł łączymy z
twarożkiem,
śmietaną i
przyprawami, ugniatamy na papkę.Kromki
chleba kładziemy na desce, ( 2-3 równo koło siebie ) rozkładamy pierwszą pastę z
brokuła, przykrywamy następnymi kromkami, lekko je dociskając. Następnie rozsmarowujemy pastę z
jajka i ponownie
chleb. Na wierzch układamy plastry pasztetu. Cały tort
chlebowy smarujemy
majonezem i zaczynamy dekorować.Na boki
tortu przyklejamy plastry
ogórka i
sałatę. Górę dekorujemy talarkami
rzodkiewek,
oliwek,
czerwoną cebulą i
kiełkami. Tort chłodzimy w lodówce około 2 godzin. Kroimy grube plastry i podajemy.
