Wykonanie
Tort z kremem
porzeczkowym wyszedł rewelacyjnie. Użyłam
porzeczek w cukrze, śmiało można wykorzystać też te z kompotu . A jeszcze lepszy wyszedłby ze świeżymi
owocami. Tak więc w sezonie letnim muszę powtórzyć coś podobnego :)



Składniki:
Biszkopt (tortownica 23-26cm)6
jajek12 łyżek
cukru6 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2-3 łyżeczki
kakao1 łyżka
olejuKrem:500 g
serka mascarpone300 ml
śmietanki 30%3 łyżki
cukru pudru+ 1/3 szklanki czarnych
porzeczek (w cukrze, z kompotu lub świeżych)Dodatkowo:mocny napar
herbaty z
cukremdżem z czarnej porzeczkiSposób wykonania:1. Robimy
biszkopt.
Białka ubić na sztywno, dodać porcjami
cukier,
potem po jednym
żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie
mąki z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty.2. Robimy krem: mocno schłodzoną
śmietankę ubijamy z
cukrem, po czym dodajemy
serek mascarpone i całość łączymy. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy zblenderowane
porzeczki.3. Składamy tort, dolny blat nasączamy zimną słodzoną
herbatą, smarujemy cienko
dżemem porzeczkowym, nakładamy jedną częścią białej masy.
Potem kolejny blat nasączamy, znów smarujemy
dżemem i nakładamy biały krem (1 czubatą łyżkę odkładamy do dekoracji). Następnie dajemy ostatni blat, nasączamy, wykładamy krem
porzeczkowy (1 czubatą łyżkę odkładamy do dekoracji). Dekorujemy pozostałym
białym i
porzeczkowym kremem.4. Schładzamy całą noc.Smacznego!!!
