Wykonanie

Aromatyczny gulasz z
wołowiny i
soczewicy na
winie PortoSkładniki:400 g chudej
wołowiny1
cebula4 ząbki
czosnku3
marchewki5 łyżek namoczonej zielonej i
czerwonej soczewicy200 ml
wina Porto (typ
Ruby)200 ml
wody2 gałązki świeżego
rozmarynu1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego1/2 łyżeczki zmielonych ziaren
kolendry2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka maizeny5 łyżek
oliwy2 plastry
masłasól morska do smaku
pieprz świeżo zmielony4 łyżki
sosu sojowego lightWykonanie:Oczyszczoną
wołowinę, pokrojoną w paseczki przenieść do miseczki, wymieszać z dwiema łyżkami
oliwy i czterema
sosu sojowego, odstawić na kilka godzin. Przystępując do smażenia podgrzać
oliwę na patelni razem z
masłem, wrzucić posiekaną
cebulę i
czosnek,
ostrą papryczkę, posiekany
rozmaryn, przełożyć do rondla. Dolać delikatnie
oliwę do patelni, dorzucić
wołowinę, podsmażyć, przełożyć do rondla, dodać
soczewicę, pokrojoną
marchew w słupki, przyprawić
solą morską,
pieprzem, kuminem,
kolendrą, chwilę smażyć, podlać
winem Porto, odczekać, następnie
wodę (najlepiej jeżeli będzie to
bulion wołowy). Dodać
koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać z pieczonymi
ziemniakami albo świeżą
bagietką.

Smacznego.