Wykonanie
Okazuje się, że uwielbiam szarlotki.Kiedy ktoś mnie pyta, a zdarza się to często, jakie jest moje ulubione ciasto, to błądzę w okolicach sernika, makowca czy piernika, szarlotka zdecydowanie nie pojawia się na pierwszym miejscu. Ku mojemu ogromnemu zdziwieniu odkryłam, że szarlotek, obok serników, jest u mnie na blogu najwięcej. A każda w momencie pieczenia budziła duże emocje i wrażenie, że tę lubię najbardziej.Tak było i tym razem. I teraz zdecydowanie powiedziałabym, że ta właśnie jest najpyszniejsza.Każda szarlotka to zupełnie inne ciasto, a składnik, który je łączy to oczywiście
jabłka. Rodzaj ciasta, przygotowanie, samo przygotowanie
jabłek, bo przecież możemy upiec szarlotkę albo jabłecznik, stanowią o całkowitej odmienności tych ciast w smaku, konsystencji i wykończeniu... A jakie ciasto jest lepsze od szarlotki w końcu zimy, kiedy tęsknimy za
owocami, a skazani jesteśmy na zeszłoroczne zapasy? Doskonałe ciasto na weekend.Te szarlotki, z połówkami
jabłek zapiekanymi pod warstwą ciasta, robiły furorę na portalach kulinarnych już jakiś czas temu, nie bez powodu, bo są doskonałe. Przepis na moją pochodzi z bloga Nastoletnie Wypiekanie.


Składniki: na blaszkę o wymiarach 21 x 33cmCiasto:480 g
mąki pszennej (3
kubki*)250 g zimnego
masła4 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko100g
serka ricotta albo
jogurtu naturalnego1/3 kubka
śmietany kremówkiLukier:2-3 łyżki
śmietany kremówki1 kubek
cukru pudru6-8
jabłek średniej wielkości, obranych, przekrojonych, z dokładnie wydrążonymi gniazdami nasiennymi
cynamon3-4 łyżki
cukru waniliowego*kubek = 250ml



Jak zrobiłam:Ciasto:Suche składniki wymieszałam w misce. Zimne
masło pokroiłam na kawałeczki i posiekałam z suchymi składnikami. Dodałam
jajko,
ricottę i kremówkę, szybko zagniotłam jednolite ciasto.Podzieliłam je na dwie równe części.Pierwszą rozwałkowałam na placek o wymiarach blaszki, przeniosłam na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie docisnęłam. Blaszkę z
ciastem włożyłam do lodówki, drugą część ciasta, nierozwałkowaną, również.W międzyczasie przygotowałam
jabłka. Połówki
jabłek ułożyłam w blaszce, posypałam obficie
cynamonem i
cukrem waniliowym.Drugą część ciasta rozwałkowałam na wymiary blaszki i przykryłam nim
jabłka. Delikatnie docisnęłam tak, żeby ciasta pomiędzy
jabłkami lekko się sklepiły. Widelcem zrobiłam w cieście kilka nakłuć.Piekłam w 190 st.C przez 30-40 minut, aż ciasto lekko się zrumieniło.
Lukier:Składniki lukru wymieszałam, powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Ciepłą szarlotkę polałam, lekko posypałam
cynamonem.
