ßßß
Składniki (4 porcje)2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,250 g piersi z kurczaka - w wersji wegetariańskiej oczywiście bez mięsa,200 g pieczarek,2 średnie pomidory,pół czerwonej cebuli,1 szklanka mleczka kokosowego,1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego lub ewentualnie wody,oliwa z oliwek do smażenia,łyżeczka słodkiej papryki,pół łyżeczki cynamonu,pół łyżeczki ostrej papryki,łyżeczka kurkumy,pół łyżeczki startego świeżego imbiru,pieprz,sól,opcjonalnie: świeża kolendra.WykonanieKrótki opis gotowania ciecierzycy: Ciecierzycę przed ugotowaniem zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 8 godzin. Wybierzcie większy garnek, bo ciecierzyca napęcznieje pod wpływem wody. Następnie odcedzamy ją i zalewamy ponownie zimną wodą. Gotujemy około 45 - 60 minut. Opcjonalnie można dodać sól. Ewentualnie można skorzystać z cieciorki z puszki.Cebulę kroimy w półksiężyce i smażymy na oliwie. Następnie dodajemy pieczarki - kapelusz kroimy na cztery części, zaś nóżki osobno na pół - chodzi o to, żeby kawałki pieczarek były wyczuwalne. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Całość przerzucamy do garnka i zalewamy bulionem.Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cieciorkę.W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 1 - 2 łyżki oliwy i bardzo krótko podsmażamy przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, cynamon i kurkumę. Od razu dodajemy je do zupy razem z imbirem.Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy kilka minut. Doprawimy pieprzem i solą. Jeśli zupa jest za gęsta, to możemy dodać bulionu lub wody. Na koniec można posiekać małą garść świeżej kolendry - niestety ja nie miałam i dodałam pietruszkę, żeby było trochę zielono.