Wykonanie
Zobaczyłam go u Ewy z bloga MojeTworyPrzetwory i postanowiłam, że w końcu upiekę ten swój pierwszy sernik nowojorski!Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:60-70 g zimnego
masła4 łyki
kakao1 szklanka
mąki400 g
sera na seniki z wiaderka350 g philadelphi3/4 szklanki kwaśnej
śmietany220 g
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowegootarta skórka i sok z 1
limonki2 łyżki
mąki pszennej3
jajkaWykonanie:wymieszać
kakao z
mąką, dodac
masło, zagnieść ciastowyłożyć spód tortownicy papierem, dno i boki formy wykleić
ciastem- schłodzić w lodówce w misie miksera umieścić oba
sery,
śmietanę,
cukier,
cukier waniliowy, sok i otartą skórkę z
limonki,
mąkę i
jajka - miksować do idealnego połączenia się składnikówprzygotować większą formę, taką do ktorej zmieści się ta z sernikiemnagrzać piekarnik do 180 stopni, formę z
ciastem dokładnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, musi być szczelnado formy z
kakaowym ciastem przelać masę
serową, wstawić do większej formy i nalać do niej wrzącą
wodę (ten sernik pieczemy w "kąpieli
wodnej" )całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10-15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec około 1 , 5 godziny - (90 minut)wyjąć, zostawić do całkowitego wystudzenia, zostawić na noc w lodówce

