Wykonanie
Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste, idealne do filiżanki mocnej
kawy. Bez dodatków będzie świetnym
spodem w torcie.


Składniki (mała tortownica, u mnie kwadratowa 18 x 18 cm):140 g. miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru pudru (120 g)3
jajka2 łyżki gęstej
śmietany (użyłam 18%)1 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
suszonej żurawinyDodatkowo :
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formyPrzygotowanie :Miękkie
masło ucieram z
cukrem pudrem na puch, po czym miksując dalej dodaję po jednym
jajku. Następnie dodaję
śmietanę i stopniowo (wcześniej przesiane)
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Miksuję do uzyskania bardzo gładkiej masy, dorzucam
żurawinę, mieszam łyżką. Ciasto wykładam do natłuszczonej i oprószonej
mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę ok. 45 minut, sprawdzając pod koniec patyczkiem.

