Wykonanie
Wielkanoc się zbliża wielkimi krokami, a razem z nią świąteczne ciasta i potrawy. Zapewne na wszystkich
polskich stołach zawitają kolorowe mazurki i smaczne baby ;-) Ponadto obowiązkowo żurek i niezliczone ilości
jajek przyrządzonych na miliony sposobów! Dzisiaj przedstawiam Wam marmurkową babę, na którą przepis znajdziecie w książce Marzeny Wasilewskiej pt.: "Kuchnia polska".Składniki:300g
mąki pszennej15g
proszku do pieczenia5
jajek4 łyżki
śmietany250g miękkiego
masła250g
cukru pudru7-8 kropli
olejku waniliowego lub łyżeczka
cukru wanilinowego4 łyżki
kakaoWykonanie:Miękkie
masło utrzeć na puszystą masę, a
potem dalej ucierając, dodawać stopniowo
żółtka na przemian z
cukrem pudrem. Wciąż ucierając, dodać olejek lub
cukier wanilinowy oraz
śmietanę. Masę, delikatnie mieszając, połączyć z ubitymi na sztywną pianę
białkami i
mąką, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Jedną trzecią ciasta przełożyć do innego naczynia i wymieszać z
kakao. Posmarowaną tłuszczem i oprószoną
mąką formę (okrągłą z kominkiem) napełnić jasną masą. Na wierzch nałożyć ciemną i trzonkiem łyżki "przeciąć" ciasto przez środek aż do dna formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. i piec około 45 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu. Ewentualnie posypać
cukrem pudrem lub posmarować
polewą czekoladową.


Smacznego :-)