Wykonanie
Puszyste i mięciutkie ciasto ucierane będzie mi uprzyjemniać popołudnie na działce :) Pielenia mam dużo, postanowiłam więc że przynajmniej zafunduję sobie miłą półgodzinną przerwę na
kawę, no i ciasto będzie jak znalazł. Nie upiększałam go ani polewą, ani pudrem, bo smakuje tak doskonale, że nie chcę już nic zepsuć ;)



Składniki (blaszka 12 x 24 cm):1 szklanka
mąki pszennej + 2 łyżki3
jajka200 g. miękkiego
masła2 łyżki gęstej
śmietany (18%)1 szklanka
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:3-4 krople
olejku migdałowego3-4 krople
olejku arakowego1 łyżeczka
kakaomasło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formyPrzygotowanie :Miękkie
masło ucieram z
cukrem pudrem na puszystą, białą masę, po czym dalej ucierając wbijam po 1
jajku. Gdy składniki się połączą, dodaję
śmietanę, miksuję chwilę, po czym dodaję przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Masę miksuję jeszcze kilka minut. Dzielę ciasto na pół, do jednej części dodaję
kakao i
olejek migdałowy, do drugiej
olejek arakowy.Foremkę smaruję dokładnie
masłem i oprószam
mąką. Wykładam po łyżce każdego ciasta naprzemiennie, jak na zdjęciu, lekko wygładzam, by się połączyły. Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 50 minut, sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Pozostawiam do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.Przepis autorski.
