Wykonanie
Święta Wielkanocne zbliżają się dużymi krokami. Czasu co raz mniej, pracy niestety coraz więcej. Kto z was sam przygotowuje święta ten wie o czym mówię.Od lat przygotowuję sama domowe święta więc wiem o czym piszę. O, przepraszam nie jestem z tym wszystkim sama bo Pan K. dzielnie uczestniczy w przygotowaniach robiąc zakupy i przynosząc wszystkie smakołyki do domu. Jest przy tym bardzo cierpliwy bo co jakiś produkt znika z listy zakupowej to na jego miejsce pojawia się kilka innych. Nie robimy wszystkich zakupów w jednym miejscu bo mamy swoich ulubionych dostawców i producentów dlatego jest też trochę jeżdżenia po
mieście. Nie robimy też zakupów w Internecie (choć to na pewno byłoby wygodne, szybkie i być może tańsze) ale lubimy zobaczyć towar przed zakupem no i zawsze mamy tę pewność, że towar jest świeżutki i pierwsza klasa. Bo świąteczne potrawy wymagają najlepszej jakości i świeżości produktów.W tym roku jestem jeszcze w tzw. lesie z przygotowaniami więc przedstawiam wam spis potraw świątecznych i nadających się do podania w czasie tych świąt – z dotychczasowych potraw, które ukazały się do tej
pory na blogu.Zacznę od przepisu na zakiszenie
żurku oraz żurek wielkanocny bez którego w większości domów święta wielkanocne się nie mogą obejść.Żurek wielkanocny
Przepis na zakiszenie
żurku znajdziecie (tutaj), a na żurek (tutaj).
Mięsa, pasztety, dania główneJak wiadomo święta wielkanocne kojarzą nam się również z
pieczonymi mięsami i pasztetami ale nie tylko :)Proponuję przypomnieć sobie jak się robi pasztet z lędźwianu,a także prosty przepis na pieczoną
szynkęoraz pyszne i soczyste
piersi z kurczaka, a także
makaron z sosem
pietruszkowym .
SŁODKOŚCIŚwięta to również słodkości … ach te pyszności z naszych rodzinnych stołów.
Oczywiście nie może zabraknąć w te szczególne święta mazurka i paschy . Nie mniej pyszne może okazać się sernik pudełkowy, słodkosłony torcik
pistacjowy, a także ciasto
brzoskwiniowe z
migdałami, babkę przepisu mojej babci
Marii oraz słodkie, maślane
ciasteczka i przysmak moich dzieci czyli galaretkowiec.
Zdążycie również wykonać jeszcze własny
cukier oraz ekstrakt
waniliowy do ciast i deserów
Inne
I jeszcze kilka sałatek,
sosów i inne świąteczne propozycje, które nie zmieściły się w powyższych kategoriach.Proponuję przepis na
krewetki,
pastę z makreli oraz
pastę jajeczną, a także masełko z
awokado, zielony sos do
wędlin,
jajek. My praktycznie używamy tego sosu do wszystkiego.
Na moim
stole nie może zabraknąć
szpinaku i
sałaty. Proponuję zatem nie tak dawno przepis na
sałatkę ze
szpinakiem a także wiosenną
sałatkę z białej rzodkwi .
Życzę wam spokojnych przygotowań do świąt – udanych wypieków i pyszności wszelakich.