Wykonanie
Tort ziemniaczany.. brzmi dziwnie, nie typowo, inaczej. Zdecydowanie intrygująco. Mnie tytuł ten zainspirował na tyle, że wypróbowałam ten przepis. Wypróbowałam i przepadłam. Pyszny delikatny smak ziemniaczany z nutą
cebuli i
boczku, czyli wszystkie elementy, które zdecydowanie lubię i cenię. Do tego bardzo fajna forma podania, pyszne dodatki i gotowe! Fantastyczny w smaku, niezbyt
drogi obiad mamy gotowy :)Przepis pochodzi ze strony gotowaniecieszy.blox.pl
Czas przygotowania: 20 minut plus czas pieczeniaIlość porcji: tortownica o średnicy 22 cmSkładniki:1 kg ugotowanych
ziemniaków4
jajka500g
pieczarek100g
wędzonego boczku w plasterkach100g
żółtego sera2
cebulePęczek
natki pietruszkiMasłoOdrobina
bułki tartejPrzyprawy: świeżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprz,
majeranek,
gałka muszkatołowa.Dodatki:
jogurt naturalny lub
śmietana 12%,
rzeżucha lub inny zielony dodatekUgotowane
ziemniaki rozbijamy na gładkie puree.
Cebule kroimy w dowolny kształt w zależności od upodobań. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną
masła i obsmażamy
cebulę na złoty kolor. W
między czasie
boczek kroimy na mniejsze części. Dorzucamy do
cebuli i smażymy.
Pieczarki czyścimy dokładnie i kroimy na półplasterki.
Boczek z
cebulą zsuwamy z patelni na talerzyk i podsmażamy
grzyby. Dusimy je do chwili, aż
woda odparuje. Możemy je delikatnie pod koniec smażenia posolić.Do
ziemniaków dodajemy
boczek z
cebulą,
grzyby,
jajka oraz posiekaną
natkę pietruszki i
starty ser. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem i odrobiną
gałki muszkatołowej. Całość dokładnie mieszamy, kosztujemy i dodajemy
przyprawy w razie konieczności. Formę smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną do przygotowanej tortownicy i pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.Podajemy na ciepło lub zimno (choć my zdecydowanie wolimy wersje na ciepło) z kleksem
śmietany i zielonym dodatkiem. Smacznego.