Wykonanie

Czy wiecie, że historia Tłustego Czwartku sięga czasów bardzo odległych … bo czasów starożytnego Rzymu?Otóż, starożytni Rzymianie zajadając tłuste mięsiwa i kule chlebowa nadziewane
słoniną i skwarkami żegnali się z zimą,a witali z wiosną. To wszystko zakrapiali suto
alkoholem.Jak jest w naszej tradycji – prawie każdy z nas wie i doświadczył … Tłusty czwartek początkuje obchody tzw. ostatków … zaczyna się wielkim „obżarstwem” w tłusty czwartek gdzie folgujemy sobie na różne sposoby spożywając pączki tradycyjne, bezglutenowe,
dyniowe, pieczone,
serowe, gryczane, donaty. Nie zapominamy przy tym o chruście czy faworkach (ciekawa jestem jakiej nazwy używacie?), churrosach i innych słodkich specjałach, które można spożywać bezkarnie w Tłusty Czwartek bo jak wieść gminna niesie – w ten dzień spożyte pączki i inne słodkości w ogóle nie tuczą :) :) :)

Życzę wszystkim smacznego i zapraszam na pączka z dziurką zwane donatami lub oponkamiSkładniki:1 kg
maki6
żółtek1 całe
jajko1 kostka
masła lub
margaryny1 niecała szklanka
cukru (ok. ¾ lub więcej)15dkg
drożdży1 ½ szklanki kwaśnej
śmietany 18%2 ugotowane, przestudzone i starte
ziemniakiok. 50 ml.
spirytusukilka kropli
aromatu rumowy, skórka otarta z
cytryny
Wykonanie :Z
drożdży i odrobiny
cukru i łyżki
mąki zrobić rozczyn.
Jaja ubić z resztą
cukru na puszystą masę. Można to zrobić na parzeWlać masę jajeczną do
mąki, dodać rozczyn
drożdżowy oraz resztę składników.Wszystko delikatnie wymieszać, zagnieść i następnie rozwałkować na grubość 1 cm.Na chwilę zostawić ciasto do wyrośnięcia.Wycinać krążki formą lub szklanką, a następnie w krążku wycinać mniejszy krążek – czyli dziurkę.W ten sposób powstaje oponka z dziurką, która rośnie smażona na gorącym tłuszczu.Ja smażę na
smalcu, obracając oponkę z obu stron. Smażyć po ok. 2-4 min.Trzeba być czujnym i dobrze pilnować ciasta bo oponki lubią się przypalać.Można posypać
cukrem pudrem tak jak na zdjęciach, ale można też polać lukrem i obsypać
orzechami, słodką posypką, lub
skórką pomarańczową.
