Wykonanie

W karnawale pozwalamy sobie na małe grzeszki i nie tylko ulegamy tanecznym szaleństwom, balom
maskowym tudzież
fetom chociażby takim jak w Rio ale także bez wyrzutów pochłaniamy takie słodkości jak pączki, chrust czy właśnie opisywane dzisiaj oponki. Cóż oddałabym worek chrustu i worek oponek za bilet na karnawał do Rio :-) Za mało? No dobra, dorzucę jeszcze pączków …. I bawię się na plażach Rio i tańczę sambę do białego rana :-) Wam zostawiam przepis na oponki, cóż nie możemy jechać wszyscy, no chyba, że ktoś leci ze mną?

Co będzie potrzebne;1 kg
maki6
żółtek1 całe
jajko1 kostka
masła lub
margaryny1 niecała szklanka
cukru15 dkg
drożdży1 ½ szklanki kwaśnej
śmietany2 ugotowane, przestudzone i starte ziemniaczkiok. 50 ml.
spirytusuaromat rumowyJak wykonać :Z
drożdży i odrobiny
cukru zrobić rozczyn.
Jaja ubić z resztą
cukru.Wlać masę jajeczną do
mąki, dodać
drożdże oraz resztę składników.Wszystko delikatnie wymieszać, zagnieść i następnie rozwałkować na grubość 1 cm.Na chwilę zostawić ciasto do wyrośnięcia.Wycinać krążki formą, szklanką, a następnie w krążku mniejszy krążek – czyli dziurkę.W ten sposób powstaje oponka z dziurką, która rośnie smażona na gorącym tłuszczu.Ja smażę na
smalcu, obracając oponkę z obu stron. Smażę po ok. 2-4 min.Trzeba być czujnym i dobrze pilnować ciasta bo oponki lubią się przypalać.