ßßß
Nie przepadam specjalnie za kawą ale lubię wypieki z jej dodatkiem. Sernik kawowy chodził mi po głowie już od dłuższego czasu ale nie miałam na niego konkretnego pomysłu. Okazja do jego upieczenia pojawiła się kiedy otrzymałam paczkę od PrzyjacieleKawy a w niej kilka rodzajów kawy ziarnistej i mielonej. Skusiłam się na filiżankę kawy "Subtil" i nawet mi zasmakowała (i mówię to absolutnie szczerze) bo jest łagodna i nie drażni mocnym aromatem. Użyłam jej też do zrobienia sernika, który nie miał ciasta ale składał się z trzech warstw: kakaowej, kawowej z fusami i kawowej na bazie kawy rozpuszczalnej. Całość polałam białą polewą z dodatkiem kawy właśnie. To ciasto idealne dla kawoszy.*tortownica o średnicy 21 cmSkładniki:1 kg sera na sernik5 jajekszklanka cukru2 opakowania budyniu waniliowego1/3 szklanki oleju2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejłyżeczka kawy mielonejłyżka kakaododatkowo:100 g białej czekolady2-3 łyżki mlekałyżeczka kawy rozpuszczalnejDo trzech osobnych szklanek wsypać kawę mieloną, kakao i kawę rozpuszczalną. Każdą z nich zalać dwiema łyżkami wrzątku, wymieszać i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić. Żółtka utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać po łyżce sera, budynie i olej Masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać zaparzoną kawę mieloną, do drugiej rozpuszczalną, do trzeciej kakao. Pianę z białek podzielić na trzy mniej więcej równe części i wymieszać delikatnie z każdą masa serową. Dno i boki tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Wylać masę z dodatkiem kakao, wstawić do pieca nagrzanego do 180*C i piec około 10 minut. Kiedy wierzch będzie zapieczony wylać masę z kawą mieloną i piec tak samo, aż na wierzchu zrobi się skórka. Na końcu wlać ostatnia warstwę z kawą rozpuszczalną i piec całość w 180*C około 30 minut a następnie jeszcze kwadrans w 150*C. Po upieczeniu sernik zostawić na chwilę w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać do miski, kawę rozpuścić w mleku i wlać do czekolady. Rozpuścić nad parą i polać sernik.Szeroką gamę kaw i ciekawych informacji znajdziecie tutaj: klik w serwisie