Wykonanie
Szybka do zrobienia
sałatka, która jest lekka i soczysta. Dodatkowego smaczku nadają jej prażone
migdały, które mogą wydać się dziwnym dodatkiem ale zapewniam, że doskonale tu pasują. Tą
sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, żeby
pomidory nie puściły zbyt dużo soku. Pamiętajcie, że
ser feta jest dość słony, dlatego
kurczaka i
sos czosnkowy solimy delikatnie.
Składniki:
3-4
pomidory1
czerwona cebula150 g
sera feta1/2 główki
kapusty lodowej
1 podwójna
pierś z kurczaka150 ml
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezuząbek
czosnkukilka gałązek
koperku2 łyżki
płatków migdałowychsól,
pieprz2 łyżki
olejuKurczaka pokroić w kostkę, lekko posolić, doprawić
pieprzem i usmażyć.
Jogurt wymieszać z
majonezem,
solą,
pieprzem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i posiekanym
koperkiem.
Fetę delikatnie pokroić w kostkę.
Sałatę lodową pokroić,
cebulę posiekać. Z
pomidorów usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić.
Migdały uprażyć na suchej patelni. W misce układać warstwami: najpierw
pomidory, następnie
cebulę,
fetę,
sałatę,
kurczaka. Na wierzch wylać
sos czosnkowy i posypać całość
migdałami.