ßßß Cookit - przepis na Kurczak z jabłkami i cydrem

Kurczak z jabłkami i cydrem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 średnie jabłko
- 100ml cydru
- 100ml bulionu z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Filety kroimy w większe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie odkładamy go na bok.
2. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy obrane i pokrojone w grubsze plastry jabłko. Po chwili wlewamy cydr, gdy trochę odparuje dodajemy bulion. Na patelnie przekładamy kurczaka, przykrywamy i chwile dusimy, aż mięso zmięknie, a jabłka się nie rozpadną, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodka papryką.
3. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem lub z ziemniaczanym puree.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2016/02/kurczak-z-jabkami-i-cydrem.html