ßßß
Składniki:okrągła forma o średnicy 18 cmSpód do tortu100 g cukru100 g brązowego cukru110 g pszennej mąki45 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki oczyszczonej sody½ łyżeczki soli1 duże jajko120 ml zsiadłego mleka120 ml zimnej mocnej kawy1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Suche i mokre składniki wymieszaj w osobnych miskach, a następnie połącz na jednolitą masę. Użyj balonowej trzepaczki . Wytnij koło wielkości dna formy i przykryj nim dno. Brzeg posmaruj masłem. Wlej masę do formy, wyrównaj powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź.Krem czekoladowy55 g masła30 g kakao40 ml mleka180 g cukru pudru½ łyżeczki waniliowego ekstraktuszczypta soliMalinowy mus300 g malin, u mnie mrożone75 g cukru2 listki żelatynyDodatkowołyżka kakao do posypania
Przygotuj krem. Rozpuść masło w kąpieli wodnej. Dodaj kakao i zamieszaj trzepaczką balonówką. Dodaj cukier puder na przemian z mlekiem. mieszaj do uzyskania puszystej masy. Ostudź.Namocz żelatynę w wodzie przez 20 minut. Zagotuj maliny z cukrem. Przetrzyj maliny przez sito. Podgrzej dodaj żelatynę i zamieszaj. Odstaw mus do ostygnięcia. Kiedy zacznie zamarzać posmaruj wierzch tortu. Kiedy mus zastygnie, posmaruj brzegi i wierzch tortu kremem. Na koniec posyp kakao.Polecane przepisyCzekoladowa krajanka z malinami i bitą śmietanąCiasteczka czekoladowe dalmatyńczykiUcierane ciasto czekoladowe z daktylamiKrajanka tortowa mocno czekoladowaCzekoladowy budyń z amarula