Wykonanie
Upiekłam
chleb z nasionami na drożdżach. Dwa pięknie wypieczone bochenki z mnóstwem nasionek.
Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe
pieczywo! Zazwyczaj piekę
bułki albo
bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki
chleba.
Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie
słonecznik,
pestki dyni…wszystko zależy od tego co akurat mam pod ręką.

Składniki:2 bochenki200 g żytniej
mąki750 – 800 g
pszennej mąki50 g
drożdży800 ml zimnej
wody1 łyżka
soli i ciut więcej200 ml
nasion słonecznika100 ml
siemienia lnianego100 ml
sezamu, u mnie czarnyRozpuść
drożdże w wodzie. Dodaj obie
mąki po części i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest za mokre dodaj resztę
mąki. Pod koniec zagniatania dodaj
sól i nasiona. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka
razy i odstaw na 10 minut. Po tym czasie podziel ciasto na na dwie porcje i uformuj 2 bochenki, u mnie każdy 950 gram. Ułóż bochenki na blasze wyłożonej papierem, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia tym razem na 40 minut. Natnij bochenki wzdłuż. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego na 225ºC na termoobiegu lub wedle piekarnika. Piecz
chleb przez 40 minut. Ostudź na metalowej kratce.Polecane przepisy
Chleb anyżowy pszennożytni
Chlebki z
jarmużemBułeczki z
tymiankiemDyniowe bagietki z
rozmarynem i
żurawinąChleb pszenno żytni z
orzechami