Wykonanie
Chleb z dodatkiem
surowych warzyw lub
owoców jest bardzo puszysty i wilgotny.
Chleb dyniowy bez wątpienia do takich wypieków należy. Wczoraj upiekłam rustykalne
dyniowe bagietki z
rozmarynem i
żurawiną. Dodałam utartą na grubych oczkach
surową dynię…tak wciąż walczę z tą samą
dynią Crown Prince, ale już powoli ją wykańczam. Niedługo
będę musiała zrobić nowe zapasy, zwłaszcza, że po Halloween raczej dyni w sklepie nie spotkam. Mam jeszcze parę przepisów do opracowania, gdzie
dynia występuję w roli głównej.A tym razem wymyśliłam sobie
dyniowe bagietki. Upiekłam je z
mąki orkiszowej razowej i pszennej, na pszennym zakwasie z odrobiną
drożdży. Są puszyste i mają chrupiącą skórkę. Nie ma jak domowe wypieki!
Bagietki własnej roboty, a zwłaszcza te na zakwasie lub poolish są zawsze wyrośnięte i puszyste.
Dyniowe bagietki z
rozmarynem i
żurawinąSkładniki:6
bagietek, około 400 g250 g
mąki orkiszowej razowej800 g
mąki pszennej350 g pszennego zakwasu, tutaj przepis5 g
drożdży600 – 650 ml zimnej
wody250 g dyni, utartej na grubych oczkach100 g
suszonej żurawiny1 ½ łyżki posiekanego świeżego
rozmarynu1 łyżka
soli
Drożdże i zakwas rozpuść w wodzie. Dodaj obie
mąki,
dynię i zagnieć ciasto, ręcznie lub mechanicznie. Używam robota i zajmuje mi to około 10 minut. Kiedy ciasto już jest wyrobione dodaj
sól i
żurawinę. Zagniataj jeszcze przez 10 minut lub do wytworzenia nitek glutenu. Ciasto dobrze wyrobione to ciasto, które rozciąga się
między palcami jak guma do żucia. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Złóż ciasto kilka
razy, przełóż do naczynia, przykryj i znowu pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie złóż ciasto i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na równe porcje i uformuj
bagietki. Oprósz z wierzch
mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Nagrzej piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg i piecz
bagietki przez 10 minut. Po 10 minutach obniż temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15 minut. Podczas pieczenia spryskaj
bagietki wodą lub umieść naczynie z
wodą na dnie piekarnika. Skórka będzie wtedy chrupiąca.Polecane przepisy
Chleb anyżowy pszennożytniBułeczki z
tymiankiemChlebki z
jarmużemBagietki na zakwasiePożywne
bagietki z pulled
pork czyli…