Wykonanie
Sałatka z
buraków i zielonych
oliwek. Słone połączone ze słodkim.
Buraczki to wspaniałe warzywo na sałatki. Czasami spotykam w sklepie żółte
buraki, więc lubię je łączyć z czerwonymi. Do sałatki na ogół piekę
buraki al dente. Jeszcze gorące mieszam z
balsamicznym octem i odstawiam aby smaki się przegryzły. Robiąc
sałatkę z żółtych i czerwonych
buraków musiałam jednak wymieszać je z
octem w osobnych miskach. Inaczej co to za idea zrobić
sałatkę z dwukolorowych
buraczków, kiedy te czerwone farbują wszystko co im stanie na drodze.Jak tylko pamiętam zawsze lubiłam
buraczki . Odzwyczaiłam się jednak od utartych
buraków czyli tak zwanej
ćwikły. Teraz jestem fanką pieczonych
buraków pokrojonych w ósemki. A i
sałatka z
buraków wygląda o wiele ciekawiej, a nie jak papka dla małych dzieci.

Składniki:4 – 6 porcji500 g czerwonych
buraków500 g żółtych
buraków100 g zielony
oliwek z pestką3 łyżki
balsamicznego octu2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soku z cytrynysól i
czarny pieprz do smaku1 łyżeczka świeżego
rozmarynu, pokrojonegoObierz
buraczki i pokrój na ćwiartki lub na pół jeśli są małe.Umieść żółte i czerwone
buraczki na blasze tak aby nie dotykały do siebie. Polej
oliwą, dopraw
solą i
pieprzem. Piecz
buraczki w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu przez 35 minut. Wyjmij i przełóż do oddzielnych miseczek. Gorące dopraw
octem,
cytryną,
solą i
rozmarynem. Odstaw do ostygnięcia, po czym przełóż do wspólnej miski i połącz z
oliwkami. Wybierz duże, mięsiste
oliwki w olejowej zaprawie.Polecane przepisy
Sałatka z
jarmużu halloumi i
buraczkówSałatka z
bobu i grillowanych
buraczkówWytrawna
tarta z
burakami, botwiną i
fetąBurgery z pieczonych
batatów i
buraczków