ßßß
Składniki:4 – 6 porcji500 g czerwonych buraków500 g żółtych buraków100 g zielony oliwek z pestką3 łyżki balsamicznego octu2 łyżki oliwy1 łyżeczka soku z cytrynysól i czarny pieprz do smaku1 łyżeczka świeżego rozmarynu, pokrojonegoObierz buraczki i pokrój na ćwiartki lub na pół jeśli są małe.Umieść żółte i czerwone buraczki na blasze tak aby nie dotykały do siebie. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz buraczki w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu przez 35 minut. Wyjmij i przełóż do oddzielnych miseczek. Gorące dopraw octem, cytryną, solą i rozmarynem. Odstaw do ostygnięcia, po czym przełóż do wspólnej miski i połącz z oliwkami. Wybierz duże, mięsiste oliwki w olejowej zaprawie.Polecane przepisySałatka z jarmużu halloumi i buraczkówSałatka z bobu i grillowanych buraczkówWytrawna tarta z burakami, botwiną i fetąBurgery z pieczonych batatów i buraczków