ßßß
Składniki:ciasto ciemne:125 g masła1 szklanka mleka2 łyżki kakao3/4 szklanki cukru50 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej2 szklanki mąki pszennej3 jajka (białka i żółtka osobno)warstwa śmietanowa:3 białka600 g śmietany 12 %2/3 szklanki cukru pudru1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)1 łyżka wiórek kokosowychcukier wanilinowyponadto:biszkopty podłużne (ok. 10 sztuk)2/3 szklanki mocnej słodzone kawy (najlepiej z dodatkiem alkoholu)kakao do posypania
Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zaparzyć kawę i wystudzić.Ciasto ciemne: Mleko, masło, połamaną czekoladę, kawę, kakao i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia.Do masy czekoladowej dodać żołtka oraz przesiana mąkę wraz z sodą. Wymieszać mikserem, krótko, tylko do połączenia składników. Odstawić na czas przygotowywania masy śmietanowej.Warstwa śmietanowa: Wszystkie białka (6 szt.) ubić na sztywno i podzielić na pół. Jedną połowę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Do drugiej połowy piany, cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Następnie wsypać proszek budyniowy i krótko zmiksować. Kolejno dodawać śmietanę i wiórki. Delikatnie mieszać, by piana z białek nie opadła.Na dno blachy wylać ciasto czekoladowe, ale 3-4 łyżki ciasta pozostawić.Biszkopty moczyć w kawie (tak jak do tiramisu) i układać na wierzchu ciasta. Następnie, delikatnie wlać piankę śmietanową i równomiernie rozprowadzić. Z pozostawionego wcześniej ciasta czekoladowego zrobić kilka kleksów na wierzchu pianki śmietanowej i delikatnie zamieszać np. widelcem lub patyczkiem do szaszłyków (aby powstały esy floresy)Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.Przed podaniem oprószyć kakao.Smacznego :)