Wykonanie
Za chwilę święta, w zasadzie za kilka dni...każdy testuje nowe przepisy na babki, mazurki i serniki. Ja zazwyczaj nie mam czasu na wielkie testowanie więc pojawia się w głowie tylko zarys tego co chciałabym zrobić na święta, nie zawsze jednak moje
plany są skuteczne...czasami brakuje czasu, czasami zmęczenie nie pozwala na wykonanie wszystkiego co idzie za tym, że częściowo tylko realizuje swój zacny
plan :-)Babeczki, które dzisiaj prezentuję koniecznie znajdą się na moim tegorocznym
stole ...Niestety nie spotkamy się przy nim wszyscy i tutaj zaczyna się moja historia...z siostrą nie byłyśmy nigdy przyjaciółkami, zawsze było coś innego po drodze, coś ważniejszego co skutecznie nas od siebie oddalało i takim sposobem oddaliłyśmy się o 600km poza granice
kraju...dziś kiedy jesteśmy już bardzo dorosłe przytrafiła nam się okazja by lepiej się poznać i nawet ja tego bardzo chcę! Siostra dobry miesiąc temu miała wypadek, na szczęście nie skończył się tak tragicznie jak mógł się skończyć ale dał nam szansę...dał szansę przede wszystkim jej by spojrzała na życie z ukłonem, dał szansę mnie bym zaczęła widzieć w niej zalety ...dlatego w tej kryzysowej sytuacji naszego wspólnego porozumienia podarowałabym właśnie jej moje babeczki...są delikatne, rozpływają się w ustach, są zdrowe przynajmniej częściowo ze względu na zastąpienie jakiejś części
mąki na
kaszę jaglaną co przydałoby się zdecydowanie mojej siostrze podczas diety...na której jest!No cóż..ona pożera wszystko co staje jej na drodze w związku z tym te babeczki to idealna sprawa właśnie dla niej...i zrobię je właśnie jak wyjdzie ze szpitala :-)

przepis własnySkładniki: na 6 średnich babeczek200g
margaryny roślinnej w temperaturze pokojowej200g
mąki pszennej80g zmiksowanej ugotowanej
kaszy jaglanej130g
cukru60g soku z
buraka (najlepiej upieczonego w skórce)80g naparu z
herbaty różanej ( dość mocnego, z dużej ilości
płatków róży )2 łyżeczki
proszku do pieczenia Delekta

Składniki: na
lukierwoda z połowy puszki
ciecierzycyprzesiany
cukier puder ( ilość do uzyskania odpowiedniej konsystencji )kilka kropel soku buraczanego do dekoracji wierzchuDodatkowo:
płatki różpestki
granatuMargarynę roślinną ubijamy z
cukrem na puszystą masę (nie będzie tak puszysta jak przy babce tradycyjnej)Dodajemy powoli
mąkę z proszkiem, następnie
kaszę i sok z
buraka zmieszany z naparem herbacianym. Delikatnie mieszamy od dołu masę do połączenia się składników. Natłuszczamy foremki i przelewamy masę do 3/4 wysokości foremek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160' i pieczemy 40 minut do suchego patyczka.
Wodę z
ciecierzycy przelewamy do miski miksera, ubijamy przez chwilę do uzyskania piany i dodajemy
cukier puder ubijając do czasu aż powstanie ładny biały klej. Jeśli jest za rzadki należy dosypać
cukru, jeśli za gęsty dodać
wody lub odrobinę
soku z cytryny.Polewamy ostygniętą babę lukrem i od razu zanim zastygnie dekorujemy
płatkami różanymi oraz
granatem.Smacznych świąt!
