ßßß Cookit - przepis na Wegański mus czekoladowy na spodzie z prażonej komosy

Wegański mus czekoladowy na spodzie z prażonej komosy

nazwa

Wykonanie

Deser wegański jest pyszny, mogę go polecić z ręką na sercu! Chrupiący spód, zapach likieru i migdały.. to wszystko w jednym małym krążku..spróbujcie a nie pożałujecie :-)
przepis własny
Składniki: na spód
180g płatków z komosy ryżowej
100g uprażonych płatków migdałowych
100g amarantusa ekspandowanego
50g oleju kokosowego
200g daktyli
2 łyżeczki kakao
Płatki z komosy oraz migdałowe upraż na suchej patelni. Daktyle zamocz w gorącej wodzie na przynajmniej 30 minut, następnie przełóż je do miksera z odrobiną wody w której się moczyły i zmiksuj na gładka masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta i nie chce się dobrze zmiksować, należy dodać jeszcze trochę wody. Do gładkiej daktylowej masy dodaj kakao, olej i uprażone składniki i porządnie wymieszaj do połączenia składników.
Następnie przygotuj ranty na papierze do pieczenia i do każdego rantu nałóż na dno masę, wciśnij palcami by wyrównać spód i przełóż do lodówki na czas przygotowywania kremu. Masa powinna stwardnieć.
Składniki: na krem
200g tofu naturalnego
300g czekolady 72%
300g mleka migdałowego
50g likieru amaretto
100g ksylitolu
laska wanilii
Czekoladę posiekaj drobno i przełóż do naczynia, następnie podgrzej mleko z nasionkami wanilii oraz ksylitolem tak by było dość gorące i zalej nim posiekaną czekoladę. Chwilę poczekaj a następnie przemieszaj do uzyskania gładkiej masy. Tofu przełóż do blendera, dodaj masę czekoladową i dobrze zmiksuj, na końcu dodaj likier amaretto i ponownie zmiksuj. Przełóż krem do schłodzonych rantów na spód z prażonej komosy i migdałów i wyrównaj wierzch. Ponownie przenieś do lodówki.
Dekoracja:
50g czekolady 72%
70ml mleka migdałowego
migdały
Mleko zagotuj, zalej czekoladę i dobrze wymieszaj. Kilka migdałów przekrój na pół, kilka utrzyj w moździerzu. Łyżeczką nakładaj czekoladę na wierzch deserów rozsmarowując ją na jednym boku krążka, następnie wciśnij pół migdałka i posyp rozkruszonymi dla dekoracji. Wyjmij desery z rantów i podawaj z dobrą kawą :-)
Przepis dołączam do akcji kulinarnej "Superfood w twojej kuchni" . Szeroki wybór produktów superfood można znaleźć w tym sklepie internetowym.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2016/03/weganski-mus-czekoladowy-na-spodzie-z.html