Wykonanie

Lekki sernik z
jogurtów greckich upiekłam na imieniny mojej córki. Bardzo lubi serniki i wiedziałam, że to ciasto na pewno upiekę, zastanawiałam się tylko w jakiej formie. Jest wiosna , wybrałam więc lekką wersję .Przeglądając przepisy w
sieci widziałam takie z osobno ubijanymi
białkami jajek i z dodatkiem
oleju. Jakoś mi to nie pasowało, pamiętałam jednak , że kiedyś dawno, jeszcze zanim prowadziłam bloga robiłam sernik na bazie
jogurtów greckich , z
jajkami ostrożnie dodawanymi w całości. Taka wersja sprawdza mi się i w klasycznych sernikach, więc zrobiłam ten sernik ” na czuja”, z resztą ze sporą tremą, czy mi nie opadnie.By urozmaicić smak dodałam jeden
twarożek waniliowy . Polecane w przepisie budynie zastąpiłam
mąką ziemniaczaną, by sernik był bardziej naturalny. Spód zrobiłam ze zmielonych
herbatników i roztopionego
masła.2
jogurty greckie ( po 400 ml)
serek homogenizowany waniliowy1/3 szklanki
cukru10 dkg
herbatników2 łyżki
masła3
jajka3 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanejHerbatniki zmieliłam drobno w blenderze, wymieszałam ze stopionym
masłem i wyłożyłam ( dociskając) tą masą dół posmarowanej
olejem tortownicy ( średnica 24 cm). Podpiekłam spód około 10 minut,
potem wystudziłam.
Jogurty i
serek wymieszałam w misce z
cukrem za pomocą drewnianej łyżki.
Porem wbijałam po jednym
jajku i dodawałam po łyżce
mąki ziemniaczanej, za każdym razem dokładnie mieszając. Wylałam masę
serową na spód i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 C, piekłam godzinę, aż sernik się ściął i zaczął odstawać od brzegów. Zmniejszyłam temperaturę do 100 C, po 10 minutach wyłączyłam i zostawiłam uchylony piekarnik aż do zupełnego wystudzenia. Sernik nie opadł , upiekł się na kremowo.Po spróbowaniu okazał się pyszny, lekki i puszysty. Bardzo jestem z niego zadowolona i na pewno go powtórzę, może z jakimś posmakiem
cytryny czy
pomarańczy.Smacznego !