ßßß
Smaczne chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, i ten niepowtarzalny smaki zapach kokosu, który unosi się w całym domu. Robi się je w tempie błyskawicznym, idealne na szybką słodką przekąskę Kokosanki najbardziej smakują mi polane czekoladą.
Składniki300 g wiórków kokosowych40 g masła3/4 szklanki cukru2 jajka2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku dopieczeniaŻółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dłonią nabierać małe porcje ciasta i formować . kulki,. kokosanki . wykładać na, blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut,do momentu aż się zarumienią. Wystudzone kokosanki polecam polać polewą czekoladową.