Wykonanie
Smaczne chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, i ten niepowtarzalny smaki zapach
kokosu, który unosi się w całym domu. Robi się je w tempie błyskawicznym, idealne na szybką słodką przekąskę Kokosanki najbardziej smakują mi polane
czekoladą.
Składniki300 g
wiórków kokosowych40 g
masła3/4 szklanki
cukru2
jajka2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku dopieczenia
Żółtka oddzielić od
białek,
białka ubić na sztywno.
Żółtka zmiksować z
cukrem na puszystą masę, dodać
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z
białek i delikatnie wymieszać. Dłonią nabierać małe porcje ciasta i formować . kulki,. kokosanki . wykładać na, blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut,do momentu aż się zarumienią. Wystudzone kokosanki polecam polać
polewą czekoladową.