Wykonanie
Jakie lubicie kokosanki?Ja uwielbiam chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku.Jeśli Wy też, to mam przepis dla Was. Domowe wykonanie gwarantuje doskonały smak i brak chemicznych dodatków w postaci polepszaczy smaku, czy zapachu. Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilkę, polecam :)
Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie i stygnięcieIlość porcji: ok 20 sztukSkładniki:200g
wiórków kokosowych50g
masła1/2 szklanki
cukru3 łyżki
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajka (będą potrzebne tylko
białka)Odmierzone
masło rozpuszczamy w rondelku ustawionym na małym gazie. Dodajemy
cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy
mleko, ponownie mieszamy. Wyłączam gaz i dorzucamy
wiórki kokosowe.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec oddając 2 łyżki
mąki ziemniaczanej. Do ubitych
białek dokładam masę
kokosową i delikatnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy porcje kokosowej masy. Nie ściskamy ich za bardzo, by kulki nie były zbyt zbite. Pieczemy ok. 15-17 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Wyjmujemy i dostawiamy do ostygnięcia. Gotowe, smacznego :)