ßßß Cookit - przepis na Kokosanki

Kokosanki

nazwa

Wykonanie

Jakie lubicie kokosanki?
Ja uwielbiam chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku.
Jeśli Wy też, to mam przepis dla Was. Domowe wykonanie gwarantuje doskonały smak i brak chemicznych dodatków w postaci polepszaczy smaku, czy zapachu. Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilkę, polecam :)
Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie i stygnięcie
Ilość porcji: ok 20 sztuk
Składniki:
200g wiórków kokosowych
50g masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka (będą potrzebne tylko białka)
Odmierzone masło rozpuszczamy w rondelku ustawionym na małym gazie. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy mleko, ponownie mieszamy. Wyłączam gaz i dorzucamy wiórki kokosowe. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec oddając 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Do ubitych białek dokładam masę kokosową i delikatnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy porcje kokosowej masy. Nie ściskamy ich za bardzo, by kulki nie były zbyt zbite. Pieczemy ok. 15-17 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Wyjmujemy i dostawiamy do ostygnięcia. Gotowe, smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/11/kokosanki.html