Wykonanie


Tym razem proponuję taki niby sernik, bo bez
sera :-)Jest lekki i aksamitny w konsystencji, i smakuje prawie jak sernik...Składniki:10
jajek4 op. budyniu
śmietankowego bez
cukru3 duże
jogurty typu greckiego (400 ml)150 g roztopionego
masła (ok. 1/2 szkl.)1/4 szkl.
oleju1,5 szkl.
cukru na spód:250 g pokruszonych
herbatników150 g miękkiego
masłaWykonanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać budynie, a następnie roztopione
masło i
olej i po łyżce dodawać
jogurt, ciągle ucierając.Z
białek ubić pianę i dodać do masy.Pokruszone
herbatniki wymieszać z
masłem i wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 25 x 35. Następnie wylać masę
serową i piec ok. 80 minut w temp. 170 st.C. Wierzch ciasta można przykryć w połowie pieczenia folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekł.