Wykonanie
Porzeczki zerwane prosto z krzaczka, jeszcze ciepłe od słońca, tak kwaśne, że nie sposób zajadać się nimi
solo, więc w głowie od razu pojawia się myśl: ciasto! Sernik bez
sera, bo z
greckiego jogurtu.
Czerwone porzeczki idealnie komponują się ze słodkim
spodem z
herbatników i puszystą,
jogurtową masą. Komu ukroić kawałek?


Przepis (tortownica o średnicy 16cm):Spód:180g
herbatników125g (miękkiego)
masłaPorzeczki:200g
czerwonej porzeczki1/2szkl
cukru pudruMasa:400g
jogurtu greckiego3 (duże)
jajka1/2szkl
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanejHerbatniki pokruszyć, wymieszać dokładnie z miękkim
masłem. Wyłożyć nimi spód tortownicy. Wstawić do lodówki i chłodzić przez około 15-20 minut.
Porzeczki opłukać i osuszyć, zasypać
cukrem, zblendować, przecedzić przez sito.
Jajka utrzeć razem z
cukrem, dodać
mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Dodać
jogurt grecki i delikatnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Piekarnik nagrzać do 160stopni (opcja grzania: termoobieg). Tortownicę wyciągnąć z lodówki, na
herbatnikowy spód wyłożyć
porzeczki, a następnie wylać masę
jogurtową. Wstawić do piekarnika. Piec przez 40-50minut. Gotowe ciasto wystudzić (w piekarniku).