ßßß Cookit - przepis na JOGURTOWY "SERNIK" Z PORZECZKAMI

JOGURTOWY "SERNIK" Z PORZECZKAMI

nazwa

Wykonanie

Porzeczki zerwane prosto z krzaczka, jeszcze ciepłe od słońca, tak kwaśne, że nie sposób zajadać się nimi solo, więc w głowie od razu pojawia się myśl: ciasto! Sernik bez sera, bo z greckiego jogurtu. Czerwone porzeczki idealnie komponują się ze słodkim spodem z herbatników i puszystą, jogurtową masą. Komu ukroić kawałek?
Przepis (tortownica o średnicy 16cm):
Spód:
180g herbatników
125g (miękkiego) masła
Porzeczki:
200g czerwonej porzeczki
1/2szkl cukru pudru
Masa:
400g jogurtu greckiego
3 (duże) jajka
1/2szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Herbatniki pokruszyć, wymieszać dokładnie z miękkim masłem. Wyłożyć nimi spód tortownicy. Wstawić do lodówki i chłodzić przez około 15-20 minut. Porzeczki opłukać i osuszyć, zasypać cukrem, zblendować, przecedzić przez sito. Jajka utrzeć razem z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Dodać jogurt grecki i delikatnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Piekarnik nagrzać do 160stopni (opcja grzania: termoobieg). Tortownicę wyciągnąć z lodówki, na herbatnikowy spód wyłożyć porzeczki, a następnie wylać masę jogurtową. Wstawić do piekarnika. Piec przez 40-50minut. Gotowe ciasto wystudzić (w piekarniku).
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/07/jogurtowy-sernik-z-porzeczkami.html