Wykonanie
Na ostatnie święta pierwszy raz u Nas pojawił się Sernik Kajmakowo -
kokosowy... Był taki pyszny, że trzeba go powtórzyć, poza tym tylko jedno zdjęcie zrobione, bo tak szybko został pochłonięty ;)- 300 g kruchych
ciasteczek lub
herbatników- 50 g stopionego, ostudzonego
masła- 800 g
sera kremowego, mielonego (dałam z wiaderka)- 200 g
cukru pudru- 2
jajka- 30 g
mąki ziemniaczanej- 100 g masy krówkowej (karmelowej)- 4 łyżki
płatków kokosa uprażonych na suchej patelni (nie miałam, dałam
wiórki kokosowe)

-
ciastka zmiksować z
masłem- tortownicę (24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować
masłem- spód wylepić
ciastkami- do miski wyłożyć
ser i
cukier puder - miksować przez 2 min.- dodawać po jednym
jajku i dalej miksować- dodać
mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować- masę
serową wylać na spód- wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 130-140 st.) i piec ok. 1 , 5 godz. (środek musi być ścięty)- wystudzić przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach- masę
krówkową delikatnie podgrzać w rondelku, polać nim wystudzony sernik, wierzch posypać uprażonymi
płatkami lub wiórkami
kokosa- ostawić do całkowitego zastygnięciaSmacznego.źródło: książka White
Plate