Wykonanie
Pisałam już nieraz, że nie lubię smażenia w głębokim tłuszczu, stąd pomysł, by upiec muffinki z pączkowego ciasta zamiast tradycyjnych pączków. Wiem, wiele osób pisze, że to nie to samo, ale
ciasto drożdżowe jest tak pyszne, że muffinki smakują zjawiskowo. Nadziałam je domową
konfiturą z
truskawek i
czereśni , podkreśliłam też ich aromat
wodą różaną. Mnie bardzo smakowały i przyznam, że zjadłam ich sporą ilośćZ tej porcji wyszło mi 18 babeczek.MUFFINKI Z PĄCZKOWEGO CIASTA1/2 kg
mąki pszennej2 łyżki stopionego
masła i 2 łyżki
oleju30 g
drożdży2/3 szklanki
mleka1/2 szklanki kwaśniej
śmietany2
jajka3 łyżki
cukru i jedna z
waniliąwoda różana ( łyżeczka)szczypta
soliłyżka
smakowego alkoholukonfitura truskawkowo-czereśniowaNajpierw roztarłam
drożdże z łyżeczką
cukru, dodałam letnie
mleko ( 1/3 szklanki ), posypałam łyżką
mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. W międzyczasie stopiłam i przestudziłam
masło , wymieszałam
cukry z
jajkami.Do miski wsypałam
mąkę, posoliłam troszkę, dodawałam stopniowo mieszając : wyrośnięty rozczyn,
jajka z
cukrem, resztę
mleka,
śmietanę, stopione
masło w temperaturze pokojowej,
wodę różaną i
alkohol ( miałam
wiśniówkę ). Wyrabiałam drewnianą łyżką aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Postawiłam przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na około pół godziny.Foremki do muffinek wysmarowałam cienko
olejem, napełniałam
ciastem do połowy, kładłam po pół łyżeczki
konfitury i przykrywałam łyżeczką ciasta. Postawiłam je na 10 minut w ciepłe miejsce, by lekko podrosły.Piekłam w nagrzanym do 175 C piekarniku, około 25 minut, do zrumienienia i suchego patyczka. Aromat, który wydobywał się z pieca przywołał do kuchni niemal całą rodzinę.Muffinki wyszły doskonałe a ja nie musiałam smażyć. Teraz na wiosnę polecam tę lżejszą wersję , smak pączkowego ciasta jest dobrze wyczuwalny a o ile mniej kaloriiSmacznego !