Wykonanie

Baba drożdżowa pachnąca
anyżem..mniam..pyszna była.Na świąteczny stół też się nada.50 dkg mą ki Młynomag20 g świeżych
drożdży70 g stopionego, ciepłego
masła1 szkl.
mleka1
jajko2
żółtka2- 3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka mielonego
anyżuNadzienie125 g
sera ricotta2-3 łyżki
cukru1
żółtkorodzynki Jumbo Skworcumieszanka keksowa Skworcu
Ser przełożyć na sito i osączyć, następnie dodać
cukier i
żółtko.Z
drożdży ,
cukru i
mleka zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte
drożdże i resztę składników. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta,posmarować
serem ricotta,posypać mieszanką keksową i
rodzynkami.Zawinąć roladę,przełożyć do formy z kominkiem, sklejając końce ciasta.Odstawić do wyrośnięcia.Piec około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.Po upieczeniu dowolnie udekorować.








