ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa anyżowa

Babka drożdżowa anyżowa

nazwa

Wykonanie

Baba drożdżowa pachnąca anyżem..mniam..pyszna była.Na świąteczny stół też się nada.
50 dkg mą ki Młynomag
20 g świeżych drożdży
70 g stopionego, ciepłego masła
1 szkl. mleka
1 jajko
2 żółtka
2- 3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego anyżu
Nadzienie
125 g sera ricotta
2-3 łyżki cukru
1 żółtko
rodzynki Jumbo Skworcu
mieszanka keksowa Skworcu
Ser przełożyć na sito i osączyć, następnie dodać cukier i żółtko.Z drożdży , cukru i mleka zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta,posmarować serem ricotta,posypać mieszanką keksową i rodzynkami.Zawinąć roladę,przełożyć do formy z kominkiem, sklejając końce ciasta.Odstawić do wyrośnięcia.Piec około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.Po upieczeniu dowolnie udekorować.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/03/babka-drozdzowa-anyzowa.html