Wykonanie
Tartę proponuje zrobić w formie z wyjmowanym dnem- po wystudzeniu najłatwiej wtedy pokroić gotowe ciasto :)Lista zakupów:ciasto:150 g
mąkiszczypta
soli1 łyżka
cukru waniliowego50 g
wody (ok. 10 łyżek)75 g
masławarstwa ryżowa:100 g
ryżu mlecznego500 ml
mleka3 łyżki
suszonej żurawiny4 łyżki
cukru zwykłego200 g
śmietany 30%2
białkawierzch:5-6 plastrów świeżego
ananasałyżka
masła5 łyżek
cukrudo przystrojenia:15 lub więcej sztuk
wiśni (z
konfitury)Wszystkie składniki
spodu tarty połączyć i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę.W tym czasie Przygotować
ryż. Zagotować
mleko, wsypać
ryż i gotować razem na małym ogniu ok. 35 min. Często mieszać, aby
ryż się nie przypalił. W połowie gotowania dodać
suszoną żurawinę i
cukier.
Ryż powinien całkowicie wchłonąć
mleko. Ugotowany- wystudzić.Ciasto wyjąć z lodówki. Formę do tarty wysmarować lekko
masłem i wylepić
ciastem. Widelcem porobić dziurki miejsce przy miejscu.Wstawić formę z
ciastem jeszcze na pół godziny do lodówki.Na dużej patelni rozgrzać
masło i obsmażyć na rumiano z obu stron plastry
ananasa. W czasie smażenia lekko podsypywać
cukrem. Delikatnie wyjąć (będą bardzo miękkie) i odsączyć na papierowym ręczniku.
Białka ubić na sztywną pianę.
Śmietanę również ubić na sztywno. Dodać do wystudzonego
ryżu i dokładnie wszystko wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wstawić formę z samym
ciastem na 5-10 min. Wyjąć. Wyłożyć warstwę
ryżu. Wyrównać wierzch. Ułożyć plastry
ananasa i przystroić
wiśniami.Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 25-30 min.

Smacznego :)