Wykonanie
Drożdżowe muffiny z
wiśniamiSkładniki:275 g
mąki poznańskiej typ 500
marki Tesco75 ml ciepłego
mleka50 g
masła (roztopione i wystudzone)1
jajko2 łyżki
cukru2 łyżki domowego
cukru waniliowego1 opakowanie suchych
drożdżyszczypta
solifiliżanka wydrylowanych
wiśni1 opakowanie Fitella
Musli lekkie z aloesem,
żurawiną i
ananasem (50 g)1
jajko do posmarowaniaWykonanie:
Mąkę mieszamy dokładnie z
cukrami,
drożdżami i
solą, dodajemy
mleko,
jajko i
masło, zaczynamy wyrabiać ciasto.

Po chwili dodajemy
wiśnie i
musli,
wiśnie mogą się nieco zmiażdżyć i puścić sok, nie trzeba się tym przejmować. Wyrabiamy elastyczne ciasto, pozostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem i w ciepłym miejscu.Następnie z ciasta formujemy niewielkie kulki i umieszczamy w foremkach na babeczki. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, pod przykryciem. Każdą muffinkę przed upieczeniem smarujemy roztrzepanym
jajkiem.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st., muffinki pieczemy ok. 20 minut.Smacznego!Wartości odżywcze i energetyczne 50 g
musliWartość energetyczna : 198 kcal
Białko : 3,3 gWęglowodany : 37,3 g w tym
cukry : 8,6 gTłuszcz : 3 , 2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0 , 8 gBłonnik : 3 , 6 gSód : 0 , 2 g