ßßß Cookit - przepis na Drugie śniadanie z Fitellą #10 Drożdżowe muffiny z wiśniami

Drugie śniadanie z Fitellą #10 Drożdżowe muffiny z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Drożdżowe muffiny z wiśniami
Składniki:
275 g mąki poznańskiej typ 500 marki Tesco
75 ml ciepłego mleka
50 g masła (roztopione i wystudzone)
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 opakowanie suchych drożdży
szczypta soli
filiżanka wydrylowanych wiśni
1 opakowanie Fitella Musli lekkie z aloesem, żurawiną i ananasem (50 g)
1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Mąkę mieszamy dokładnie z cukrami, drożdżami i solą, dodajemy mleko, jajko i masło, zaczynamy wyrabiać ciasto.
Po chwili dodajemy wiśnie i musli, wiśnie mogą się nieco zmiażdżyć i puścić sok, nie trzeba się tym przejmować. Wyrabiamy elastyczne ciasto, pozostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem i w ciepłym miejscu.
Następnie z ciasta formujemy niewielkie kulki i umieszczamy w foremkach na babeczki. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, pod przykryciem. Każdą muffinkę przed upieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st., muffinki pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego!
Wartości odżywcze i energetyczne 50 g musli
Wartość energetyczna : 198 kcal
Białko : 3,3 g
Węglowodany : 37,3 g w tym cukry : 8,6 g
Tłuszcz : 3 , 2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0 , 8 g
Błonnik : 3 , 6 g
Sód : 0 , 2 g
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/07/drugie-sniadanie-z-fitella-10-drozdzowe.html