Wykonanie
Kolejny
drożdżowy przepis, tym razem jest to placek
drożdżowy z
wiśniami. Bardzo puszysty, idealne łączący się z kwaśnymi
owocami i słodziutką kruszonką. W smaku wyraźnie czuć
drożdże – w cieście jest ich dużo, ponieważ musi ono udźwignąć ciężkie
wiśnie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką zimnego
mleka :) Spróbujcie sami! :)PLACEK
DROŻDŻOWY Z
WIŚNIAMISkładniki (na blaszkę 32x23cm):50g świeżych
drożdży½kg
mąki250ml
mleka3 łyżki stopionego
masła6-7 łyżek
cukrujajko¼ łyżeczki
soli½kg
wiśniDodatkowo (na kruszonkę):70-80g zimnego
masła3-4 łyżki
mąki4 łyżki
cukruMleko podgrzać (nie może się gotować).
Drożdże rozetrzeć z
cukrem (wystarczy łyżka), dodać
mleko i 3 łyżki
mąki, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Dodać rozczyn do przesianej
mąki, dorzucić resztę
cukru,
jajko (nie prosto z lodówki) i roztopione
masło (nie może być zbyt gorące). Wyrobić na elastyczne ciasto odlepiające się od ręki. Odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu, szklanym, plastikowym lub drewnianym naczyniu, przykryte czystą ściereczką) – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Ciasto przemieszać i przełożyć do foremki, ułożyć na nim
wiśnie i posypać kruszonką. Zostawić do wyrośnięcia na około kwadrans i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut.
Przepis dołączam do akcji: