Wykonanie
Tłusty czwartek i obowiązkowo muszą być pączki...sporo przepisów już wypróbowałam , sporo czeka w kolejce do wypróbowania..i nie mogłam zdecydować się jakie pączki zrobić..aż w końcu wybór padł na pączki, które już upatrzyłam daaawno temu tutaj .. moje nie wyglądają tak pięknie, są posypane tylko
cukrem pudrem, ale są bardzo pyszne...polecam..Ja zrobiłam z połowy porcji i takie ilości podaję..smażyłam je wczoraj wieczorem..a dziś zajadać
będę ze smakiem [ wczoraj musiałam spróbować]..Zaczyn40 g
drożdży80 ml
wody30 ml
mleka pełnotłustego2 łyżeczki
cukru15 g
masła2 łyżki
mąki tortowa MłynoamagCiasto właściwe:50 dkg
mąki tortowej Młynoamag50 g
mąki kukurydzianej0,5 płaska łyżeczka
soli3
żółtka1
białko2 łyżki
cukru waniliowego200 ml
mleka pełnotłustego150 g
masłazaczyn50 ml
wódkiDrożdże pokruszyć, zasypać
cukrem i rozetrzeć. Dodać ciepłą
wodę,
mleko, rozpuszczone
masło i
mąkę, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę tortową i kukurydzianą przesiać.
Żółtka i
białko utrzeć z
cukrem waniliowym na puszysty puch.
Mleko podgrzać,
masło rozpuścić. Część
mleka dodać do
drożdży, rozmieszać, przelać do
mąki wraz z
żółtkami i rozpuszczonym
masłem. Posolić. Wyrabiać, dodając resztę
mleka wraz z
wódką. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Stolnicę posypać
mąką. Od wyrośniętego ciasta odrywać kawałki ciasta, wyrabiać z nich kulki, spłaszczać w dłoni, nadziewać
marmoladą i dokładnie zlepiać. Odstawiać na stolnicy do wyrośnięcia, złączeniem do dołu.Po zrumienieniu, odwrócić je patyczkiem na drugą stronę i obsmażyć bez przykrycia. Usmażone wyjmować na ręcznik kuchenny w celu odsączeniu nadmiaru tłuszczu.