ßßß
Składniki (na 6 osób):1 litr mlekaszczypta soli1 szklanka ryżuporcja cukru waniliowego1 szklanka cukru5 łyżek ulubionych konfitur250 ml śmietany 30%250 g moreli lub innych owocówłyżka rumumasło do wysmarowania formyPrzygotowanie:Na wrzące mleko ze szczyptą soli wrzucamy opłukany i wysuszony na sicie ryż. Gotujemy ok. 15 minut na niedużym ogniu. Dwie łyżki cukru odkładamy, pozostały cukier wraz z cukrem waniliowym dodajemy do ryżu i nadal gotujemy jeszcze ok. 20-25 minut na bardzo małym ogniu (ryż musi być bardzo miękki). Zdejmujemy z ognia, studzimy, dodajemy konfitury oraz śmietanę*.Formę smarujemy masłem, wkładamy dobrze wymieszaną masę ryżowo konfiturową i wstawiamy na 2 godziny do zamrażalnika.Morele** myjemy, dzielimy na połówki, odrzucamy pestki. Pozostawione dwie łyżki cukru zalewamy połową szklanki wody , zagotowujemy i na wrzący syrop wrzucamy owoce. Po kilku minutach wyjmujemy miękkie morele, zdejmujemy garnek z ognia i do syropu dodajemy rum.Leguminę wyciągamy z zamrażalnika, wykładamy na talerz, ozdabiamy owocami i polewamy syropem z rumem.
* ja zrobiłam również inną wersję: do ryżu nie dodawałam konfitur, ale wkładając masę ryżową do muffinkowych foremek dodawałam w środek nadzienie z konfitur** w moim przypadku cząstki pomarańczy obrane z błonek - nie dotrwały do dekoracji :)