Wykonanie

Pyszne, ostatnie już w tym roku drożdżówki z
jeżynami. Moje ogrodowe
jeżyny są ogromne i mają w porównaniu z leśnymi dużo mniej pestek. Nie kłuja przy zbieraniu, ponieważ gałązki nie mają kolców. Normalnie do końca października lądują w kompotach, owsiankach i ciastach
owocowych. W tym roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie. Drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto i
owoce, bez dodatku
serka czy budyniu.


Składniki:400 g
mąki ( 200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)190 g
mleka2
żółtka50 g
masła50 g
cukru1 op. suchych
drożdży1/3 łyżeczki
solibiałko do posmarowniaokoło 400 g
jeżyn60 g
białej czekolady + 1 - 2 łyżyki
śmietany kremówkiWykonanie:przygotować
ciasto drożdżowe. W garnuszku lekko podgrzać
mleko. Pod koniec dorzucić
masło pokrojone w małe kawałki. Zestawić z palnikado misy miksera odważyć suche składniki, dodać
mleko z
masłem i
żółtka. Przy pomocy haka zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętościwyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Odważając po około 60 g ciasta uformować 12 bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę przycisnąć denkiem szklanki, formując pośrodku wgłębienie na
owoce. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia na 20 minutewentualnie poprawić szklanką wgłębienia. W każdy dołek wcinąc po 6 - 7
jeżyn. Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym
białkiempiec w 200`C 20 - 25 minutstudzić na kratceroztopić
czekoladę w kąpieli
wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczkiŻYCZĘ SMACZNEGO !