ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z jeżynami i białą czekoladą

Drożdżówki z jeżynami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Pyszne, ostatnie już w tym roku drożdżówki z jeżynami. Moje ogrodowe jeżyny są ogromne i mają w porównaniu z leśnymi dużo mniej pestek. Nie kłuja przy zbieraniu, ponieważ gałązki nie mają kolców. Normalnie do końca października lądują w kompotach, owsiankach i ciastach owocowych. W tym roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie. Drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto i owoce, bez dodatku serka czy budyniu.
Składniki:
400 g mąki ( 200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)
190 g mleka
2 żółtka
50 g masła
50 g cukru
1 op. suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
białko do posmarownia
około 400 g jeżyn
60 g białej czekolady + 1 - 2 łyżyki śmietany kremówki
Wykonanie:
przygotować ciasto drożdżowe. W garnuszku lekko podgrzać mleko. Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki. Zestawić z palnika
do misy miksera odważyć suche składniki, dodać mleko z masłem i żółtka. Przy pomocy haka zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Odważając po około 60 g ciasta uformować 12 bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę przycisnąć denkiem szklanki, formując pośrodku wgłębienie na owoce. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia na 20 minut
ewentualnie poprawić szklanką wgłębienia. W każdy dołek wcinąc po 6 - 7 jeżyn. Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym białkiem
piec w 200`C 20 - 25 minut
studzić na kratce
roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczki
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/09/jesienne-drozdzowki-z-jezynami-i-biala.html