Wykonanie
M aritozzi są serwowane na śniadanie w całym Rzymie. Są to miękkie
drożdżowe bułki z dodatkiem
skórki pomarańczowej. Do ich wykonania używa się
wody zamiast
mleka i dodaje niewielką ilością
masła i
cukru. Po upieczeniu jeszcze gorące smaruje się
syropem z
cukru a po przestudzeniu wypełnia
bitą śmietaną .Składniki:500 g
mąki luksusowej80 g
cukru80 g rozpuszczonego
masła250 ml letniej
wody40 g
drożdży1
żółtko1/2 łyżeczki
soliskórka z jednej
pomarańczy1
żółtko + 20 ml
mlekaSyrop:8 łyżek
wody4 łyżki
cukruNadzienie:300 ml
śmietany kremówkiDo garnuszka wlej około 100 ml
wody pokrusz
drożdże, wsyp łyżeczkę
cukru i wymieszaj. Odstaw na chwilę. Do miski wsyp
mąkę,
sól,
cukier, skórkę z
pomarańczy, dodaj
żółtko, resztę
wody i wymieszaj. Wlej
drożdże, wymieszaj i na koniec dodaj
masło. Zagniataj ciasto około 5 minut. Nie powinno być twarde ani zbyt mocno przyklejać się do rąk. Powinno być delikatne i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.Ciasto podziel na 10 bułeczek (każda z moich bułeczek ważyła 100g) i uformuj z nich bułeczki o podłużnym kształcie. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i posmaruj wierzch
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem. Odstaw na bok do ponownego wyrośnięcia na około 40-60 minut. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
Syrop:
Wodę z
cukrem umieść w rondelku i podgrzewaj aż masa zgęstnieje (potrwa to 3-5 minut). Po wyjęciu bułeczek z piekarnika posmaruj ich wierzch
syropem. Odstaw do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, przełóż do worka cukierniczego (jeśli nie masz użyj noża albo łyżeczki). Przed podaniem natnij
bułkę a w miejscu przecięcia nałóż
śmietanę.