Wykonanie

Uwielbiam
kurczaka marynowanego w
maślance lub
jogurcie! Tak przygotowane
mięso nie jest suche, ale bardzo delikatne.
Kurczaka podałam z
makaronem risini z warzywami i
kurkumą (przepis).

Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:7-8 pałeczek
kurczaka250 ml
maślanki (lub rzadszego
naturalnego jogurtu)5 małych ząbków
czosnku, przeciśniętych przez praskę2 łyżki
oliwypłaska łyżeczka
pieprzupłaska łyżeczka
kurkumypłaska łyżeczka
papryki w proszkupół łyżeczki
płatków chillisólmała garść drobno poszatkowanej
natki pietruszkimakaron risini z
kurkumą i warzywami (przepis), opcjonalnieWykonanie:

1. W miseczce wymieszaj
maślankę z
oliwą,
czosnkiem,
natką i
przyprawami.

2. Umyte podudzia zalej marynatą i lekko ją wmasuj w
mięso. Włóż do lodówki na 24 godziny.

3. Na drugi dzień przełóż
mięso do żaroodpornego naczynia. Marynatę wylej.

4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe
mięso będzie przypieczone. W czasie pieczenia co jakiś czas obróć
mięso, aby się równomiernie upiekło.

Smacznego :)