ßßß Cookit - przepis na Żeberka papryką wędzone, w miodzie i chili pieczone. Pyszny mięsny obiad

Żeberka papryką wędzone, w miodzie i chili pieczone. Pyszny mięsny obiad

nazwa

Wykonanie

Prędzej czy później przychodzi pora na pyszny, mięsny obiad. Dawno w mojej kuchni żeberek nie było. Kilka razy z rzędu przygotowywałam je w coli . Tym razem będzie odmiana. Też pieczone lecz po uprzednim zamarynowaniu w miodzie płynnym i aromatycznych przyprawach. Najlepszą z nich i zarazem najnowszym nabytkiem Kuchni po mojemu jest wędzona papryka prosto z Anglii. Zamówiliśmy ją u Teściowej - Podróżniczki. To super przyprawa, która pięknie wzbogaca smak dań różnego rodzaju. Zabawne, że w Anglii dostępna jest w byle markecie, a u nas trzeba się jej trochę naszukać. Czy doda smaku Waszym żeberkom? Sprawdźcie sami ;)
Składniki:
ok 70 dag chudych żeberek
2 łyżki miodu płynnego (np wielokwiatowego lub z mniszka)
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżka oliwy
1 średni ząbek czosnku
solidna szczypta płatków chili
kilka szczypt mielone papryki wędzonej
sól, pieprz
przyprawa do żeberek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Osuszone żeberka dzielimy na porcje - nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem. Miód mieszamy z octem i oliwą, tartym czosnkiem oraz płatkami chili. Tak powstałą marynatą smarujemy dokładnie każdy kawałek. Na koniec oprószamy z każdej strony papryką wędzoną. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażamy lekko żeberka i przekładamy do foli do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy najpierw w temp. 195 stopni (ok 15 minut), przez następne 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Sprawdźcie sami czy takie żeberka Wam pasują. Mi tak. Są na pewno lżejsze niż te pieczone w coli. A papryka wędzona to po prostu poezja smaku. Wzbogaci smak mięs, zapiekanek i warzyw. Polecam
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/06/zeberka-papryka-wedzone-w-miodzie-i.html